İşe sosyal hakları kısmakla başlayacak

Kurulacak Büyük Koalisyon’da Ekonomi Bakanlığı’na getirilecek olan CSU Başkanı Edmund Stoiber’in emeklilik kasalarındaki durum ve demografik gelişime bağlı olarak emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmasının zorunlu olduğunu bildirmesi, sendikaları, yaşlılara yönelik yardım hizmeti yapan örgütler ve CDU’nun işçi komisyonu olan CDA’yı rahatsız etti.

Sozialverband ve Volkssolidarität, emeklilik yaşının yükseltilmesiyle, işçilerin yıllarca emeklilik sandığına ödedikleri primlere el konulmuş olacağını, işsiz kalan yaşlıların ise ALG II ile geçinmek zorunda bırakılacağını bildirdiler.

CDU Köln milletvekili Wolfgang Bosbach, Stoiber’i açıklamalarında ölçülü davranmaya çağırdı. CDA adına yapılan açıklamada ise yıllarca düzenli emeklilik sigortası primi ödeyenlerin 63 yaşında emekli olabilmesi dar gelirlilerin insanca yaşayabilecek bir emeklilik maaşı alması için yasal düzenlemelerin yapılması istendi. CDA Başkanı Karl-Josef Laumann, hükümetlerin emeklilik maaşlarına zam yapamaz hale geldiklerini belirterek yaşlılıkta yoksulluk çekilmesini engellemek için işletme ve Riester Emekliliği’nin gönüllülükten çıkarılıp zorunlu hale getirilmesini de talep etti.


DGB Başkanvekili Ursula Engelen- Kefer de emeklilik yaşının yükseltilmesinin yerine 50 yaşın üstündekilerin istihdam koşullarının yaratılmasını istedi. Emeklilik yaşının 67’ye çıkarılması ile daha önce erken emekli olanların kesintilerinin artacağını belirten Engelen- Kefer, bunun yaşlılıkta yoksulluğun artması anlamına geleceğini ifade etti. Sendikacı, uzun süre emeklilik sigortası primi ödeyenlerin 63 yaşında emekli olabilmesi fikrine sıcak baktığını, ancak bu konuda kadınların dezavantajlı duruma düşmesinin engellenmesi için çocuk, eş ve diğer aile bireylerinin bakımı için geçen sürenin emeklilikte daha etkili olmasının sağlanmasının gerektiğini sözlerine ekledi.

Augsburg’da yapılan Junge Union Kongresi’nde konuşan CSU Başkanı Edmund Stoiber, emekli maaşlarının ödenmesi için kredi alınmaya başlayacağına dikkat çekerek emeklilik yaşının yükseltilmesinin tabu olmaktan çıkarılacağını söylemişti. Geçen yıl, sağlık alanındaki masrafın azaltılması için sağlık sigortalarının yaşlıların kalça protezi masraflarını üstlenmemesi önerisiyle dikkat çeken CDU/CSU gençlik örgütünün kongresinde yapılan bu konuşma, değişik örgütler tarafından toplum içinde kuşak çatışmasını körükleme olarak nitelendi.

1117160cookie-checkİşe sosyal hakları kısmakla başlayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.