Şemdinli davası dönüm noktası olabilir’

Muhafazakar eğilimli Washington Times gazetesi, Şemdinli davasında iki askeri istihbarat görevlisinin ömür boyu hapse mahkum edilebileceğini ve bunun “asker tarafından hakimiyet altına alınan bir ülke olan” Türkiye için bir demokrasi sınavı olarak görüldüğünü belirtti.


Türkiye’de güvenlik güçlerinin yargılanmalarında “başarıya ulaşılmasının nadir olduğu” yorumu yapılan haberde, ancak Şemdinli davasının Türkiye için bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.


“ŞAHİN LAİK YAŞAR BÜYÜKANIT”


Nicholas Birch imzalı haberde, savcı Ferhat Sarıkaya’nın hazırladığı iddianamede, “Şahin laik” Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da suçlandığı belirtildi. Bu iddianame yüzünden Sarıkaya’nın meslekten ihraç edildiği aktarılan haberde, pek çok hukuk analistinin de, “Sarıkaya yetkilerini aştı” değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.


Haberde, Türkiye’nin kendine özgü bir mahkeme yapısı olduğu ve Orgeneral Büyükanıt gibi üst düzey askeri yetkililerin sivil mahkemelerde yargılanmasının mümkün olmadığının altı çizildi.


Savcı Sarıkaya’nın “terorizmin destekçileri için propaganda materyali sağlamak” ve “yargıyı siyasallaştırmak” suçlaması nedeniyle meslekten ihraç edildiği aktarılan haberde, kararın Türkiye’deki “sağlam laik anamuhalefet partisi” üyeleri arasında da olumlu karşılandığı belirtildi.


Gazete, buna rağmen Uluslararası Af Örgütü’nün ise Sarıkaya’nın ihracına tepki gösterdiği aktarıldı. (ANKA)

1030240cookie-checkŞemdinli davası dönüm noktası olabilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.