EMEP: Sıradan değil, zehir yükü olarak sökülürken bile ölüm saçan savaş gemisidir

Asbest ve zehirli maddeler içerdiği ileri sürülen Brezilya donanmasına ait São Paulo adlı savaş gemisinin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Aliağa’da sökümüne izin verilmesine tepkiler sürüyor.
Emek Partisi, Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak’ın imzasıyla yayımladığı açıklama ile “Sao Paulo; sıradan bir gemi değil zehir yükü olarak sökülürken bile ölüm saçan savaş gemisidir” dedi.
Bakan Murat Kurum, São Paulo savaş gemisi için gemide söylendiği gibi 900 ton değil 9 ton asbest olduğunu iddia etmişti. Öte yandan São Paulo’nun ikizi Clemenceau’nun sökümünde birçok skandal yaşanmış bir dönem Türkiye’de de sökülmek istenen Clemenceau’nun barındırdığı asbest miktarının söküm öncesi 760 ton olduğu ifade edilmişti.

Savaş gemisinin toplam 62 yıl nükleer- askeri savaş uçağı gemisi olarak çalıştığı hatırlatılan açıklamada, “Asbest başta olmak üzere barındırdığı ağır metal ve radyoaktif atıkların insan sağlığı, su ve toprağa vereceği zarar nedeniyle ülkemiz sınırlarına girişi engellenmelidir” ifadeleri kullanıldı..
Açıklamada uzmanların, Sau Paulo savaş gemisinde neredeyse 600 ile 900 ton arası asbest olabileceği konusunda uyardığı belirtilirken, 2010 yılından bu yana asbest kullanımının tamamen yasak olduğu Türkiye’de başta gemiler olmak üzere kullanım alanlarında söküm, bakım ve onarımının yapılmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.
“Sau Paulo savaş gemisi, boyasında kullanılan tonlarca kurşunun yanı sıra sadece asbest değil içerdiği pek çok tehlikeli atık nedeniyle de ülkemize girişine izin verilmemelidir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“ÜLKEMİZ KAPİTALİST EMPERYALİST ÜLKELERİN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GETİRİLMEK İSTENMEKTEDİR”
Bir yanda başta İngiltere olmak üzere Avrupa’dan ithal edilen atık plastikler diğer yanda gemi sökümü ve ithalat yoluyla getirilen hurda metaller. Başta Adana ve Mersin olmak üzere Doğu Akdeniz, Avrupa’nın kurtulmaya çalıştığı atık plastik ithalatıyla kirletilirken İzmir başta olmak üzere Ege bölgesi de gemi sökümünden çıkan asbest, kurşun vb ağır metallerin yanı sıra radyoaktif atıklarla kirletilmektedir. Gaziemir’deki radyoaktif atıkların yarattığı kirlilik hala devam ederken ve etrafına zehir saçarken, gemi söküm tersanelerinde yapılan sökümler nedeniyle ortaya çıkan asbest ve ağır metaller de Ege sahillerini, suyumuzu toprağımızı ve başta tersane işçileri olmak üzere halkımızın sağlığını tehdit etmektedir.
Bergama’dan Efemçukuru’na, Uşak Eşme’den Kazdağları’na, Fatsa’dan Sivas Bakırtepe ve Erzincan İliç’e siyanürlü altın madenciliği ile ülkenin dört bir yanında suyumuz ve toprağımıza karışan siyanür zehiri insanı, hayvanı ve bitki örtüsüyle tüm canlıların yaşamını tehdit eder hale gelmiştir.
Erdoğan iktidarı “yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla ekonomik büyümeyi sağlayacağız” diyerek patronların servetine servet katarken işçiler alınmayan iş güvenliği önlemleri nedeniyle üç kuruşa ölümüne çalıştırılmakta ve kirletilen hava, su ve toprakla da halkın sağlığı da bozulmaktadır.
Emek Partisi olarak; başta işçi sınıfımız olmak üzere bütün emekçi halkımızı, AKP iktidarının talan ve tahribata dayalı uygulamalarına karşı birleşerek karşı çıkmaya ve insanca yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleye çağırıyoruz.
  • Sao Paulo savaş gemisi İzmir’e yanaşmadan geri gönderilmeli ve başta asbest ve radyoaktif atıklar olmak üzere tehlikeli atık barından gemi söküm işleri yasaklanmalıdır.
  • Ülkeyi metaliyle plastiğiyle kapitalist ülkelerin atık deposu ve çöplüğü haline getiren tüm uygulama ve girişimler durdurulmalı, atık ithalatına son verilmelidir.
  • Başta siyanürlü altın madenciliği olmak üzere tarım ve yaşam alanlarımızı talan ve tahrip eden vahşi madencilik uygulamaları sona erdirilmelidir.”
2623920cookie-checkEMEP: Sıradan değil, zehir yükü olarak sökülürken bile ölüm saçan savaş gemisidir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.