EMEP’ten iş cinayetlerine karşı kampanya: Can güvenliğimiz için birlik olalım!

Emek Partisi Antep İl Örgütü, artan iş kazaları, iş cinayetleri ve işçi servisi kazalarına karşı imza kampanyası başlattı: “Cinayetler ve kazalar kaderimiz değil, değiştirmek bizim elimizde.”
Emek Partisi (EMEP) Antep İl Örgütü, şehirde özellikle son aylarda hızla artan iş kazaları, iş cinayetleri ve işçi servisi kazalarına karşı imza kampanyası başlattı.
Yapılan açıklamada, “Şehrimizde iş kazasının olmadığı, iş cinayetinin yaşanmadığı, işçi servisi kazalarının olmadığı bir gün bulmak zor. İSİG Meclisinin yaptığı araştırmaya göre ülke genelinde 2022 yılının ilk 8 ayında 1202 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Yani her gün en az 5 emekçi iş yerlerinde hayatını kaybediyor. Antep’te ise ilk 8 ayda 34 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Antep, iş cinayetlerinde 15. sırada yer alıyorken 8 ayda yaşanan iş cinayetleri sonrası 11. sıraya yükseldi. Eylül ayında da bu sayı artmaya devam etti ve en az 6 işçi iş cinayetlerine kurban edildi” denildi.
ÖLÜMLE BURUN BURUNA YOLCULUK
İşçi servisleri kazalarının arttığına vurgu yapılarak, “İşçiler, her gün işe giderken işçi servislerinde alınmayan önlemler nedeniyle ölümle burun buruna yolculuk yapıyor. Patronlar, işçileri hem fabrikada daha ucuza çalıştırıyor hem fabrika servislerini daha ucuza getiriyor. Nasıl mı? İşçi servislerinde emekli işçileri çalıştırarak hem sigorta masraflarından kurtuluyor hem de daha az maaş veriyor. Servislere gereğinden fazla mahalleden işçi aldırıp sonra da ‘Fabrikaya saatinde gelmelerini’ söylüyor. Yollarda da yeterli önlemler alınmayınca bu kazalar gerçekleşiyor” ifadeleri kullanıldı.
“CİNAYETLERİN SEBEBİ PATRONLARIN KÂR HIRSI”
Fabrikalarda yeterli işçi sağlığı ve güvenliği önlemi alınmadığını söyleyen EMEP, onlarca işçinin iş cinayetine kurban edildiğini, yine onlarca işçinin iş kazalarında yaralandığını vurguladı: “Patronlar iş kazalarında sorumluluklarını örtbas etmeye çalışıyor, suçun işçilerde olduğunu öne sürüyor. Fabrikalarda yaşanan iş kazalarının duyulmaması için çabalıyorlar. Daha fazla kâr edebilmek için işçilerin canı hiçe sayılıyor, önlemler alınmıyor ve işçilerin her günü ölüm ya da yaralanma tehdidi ile geçiyor.”
Denetimlerin ya yapılmadığı ya da göstermelik olarak yapıldığı ifade edilen açıklamada, “Bunu Başpınar’da çalışan bütün işçiler biliyor. Denetime gelecek olan ekipler öncesinde fabrikayı arayıp haberdar ediyor ve aslında ‘Hazırlığınızı yapın’ demiş oluyorlar. Yani patron, devlet el ele işçileri önlemsiz, denetimsiz koşullarda çalıştırıp işçilerin hayatını hiçe saymış oluyorlar” denildi.
İŞÇİLERE BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISI
Açıklamada işçilerin birlik olması ile yaşananların önüne geçilebileceği ifade edildi: “İşçiler birlik olursa önlenebilir. Patronlar işçilerin örgütsüzlüğünden, dağınıklığından güç alarak alması gereken önlemleri almıyor. Patronlar ihracat rekorları kırarken işçilerin insanca koşullarda çalışacağı, yolculuk edeceği koşulları sağlamayarak kârını arttırıyor. Bütün Başpınar işçilerini can güvenliğimize, sağlıklı ve insanca koşullarda çalışma hakkımıza ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için taleplerimiz etrafında birleşmeye, sesimizi yükseltmeye, örgütlenmeye çağırıyoruz.”
TALEPLER
EMEP Antep İl Örgütü, imza kampanyasındaki talepleri ise şöyle açıkladı:
  • “İşçi servislerinde denetimler attırılmalı, servis bakımları en fazla altı ayda bir yapılmalıdır.
  • İşçi servisleri en fazla 10 yıllık araçlardan oluşmalı, eski servisler kaldırılmalıdır.
  • Servis güzergahlarında yeterli trafik önlemleri alınmalı, uymayan servislere ağır cezalar uygulanmalıdır.
  • Gereğinden fazla mahalleden yolcu alımı durdurulmalı, servis sayıları artırılmalı ve ayakta yolcu taşıyan servisler trafikten men edilmelidir.
  • Fabrikalarda işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri arttırılmalı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı göstermelik denetimler değil gerçek denetimler yapmalıdır.”
(Antep/EVRENSEL)
2639280cookie-checkEMEP’ten iş cinayetlerine karşı kampanya: Can güvenliğimiz için birlik olalım!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.