En büyük düğüm Kudüs

“Tek Ses Hareketi”nce, Liverpool Üniversitesi, İrlanda Etütleri Enstitüsü’nden Colin Irwin ile Ramallah’ta AWRAD Araştırma Merkezi ortaklığıyla binden fazla kişi arasında yapılan kamuoyu yoklaması, Filistinlilerin yüzde 74’ü ile İsrailliler’in yüzde 78’inin, iki halk için iki devlet temelinde çözümü kabul etme yanlısı olduğunu ortaya koydu.

İsraillilerin yüzde 66’sı ile Filistinlilerin yüzde 59’u, iki uluslu tek bir devlet çözümüne karşı çıkıyor.

Kamuoyu yoklaması, İsrail’den 500, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nden 600 yetişkin arasında geçen şubat ayında, İsrail’in Gazze’de yaptığı askeri operasyonun ardından yapıldı.

Filistinlilerin yüzde 97’si, bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasının kendileri için acil bir mesele olduğunu belirtirken, mültecilerin hakları konusunda da aynı aciliyeti ifade edenlerin oranı yüzde

95 oldu. Filistinlilerin yüzde 94’ü, Kudüs’ün geleceği ile bir anlaşmanın aciliyetine inandıklarını da belirtti. Kudüs’teki kutsal bölgelerin idaresi konusunun aciliyetine dikkat çekenlerin oranı da yüzde 91’i buldu.

İsrailliler arasında ise devletin güvenliği konusu ön plana çıktı. İsraillilerin yüzde 77’si, devletin güvenliğinin en önemli konu olduğunu belirtti. Kudüs’ün geleceği konusunda anlaşmanın önemli olduğunu dile getirenlerin oranı da yüzde 68 oldu.

Kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 45’i iki devletli çözümün gereği veya arzu edilir bir durum olduğunu belirtirken, yüzde 21’i bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. İsraillilerin yüzde 45’i Gazze ve Batı Şeria’nın ekonomik yönden geliştirilmesinin de gerekli veya arzu edilir olduğunu söylerken, yüzde 24’ü buna karşı görüş bildirdi.

Kamuoyu yoklamasına katılan İsraillilerin yüzde 47’si, “Büyük İsrail” idealini kabul edilemez bulduğunu belirtti.

Filistinlilerin yüzde 53’ü, İsrail’in Filistinli mültecilerin geri dönüş haklarını tanımasını isterken, İsraillilerin yüzde 60’ı ise böyle bir olasılığa karşı çıktı.

İsraillilerin yüzde 35’i, İsrail askerlerinin Batı Şeria’daki varlığını desteklerken, yüzde 43’ü buna karşı görüş bildirdi.

Filistinlilerin tamamı, Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria’yı terk etmesini ve tüm yerleşimlerin dağıtılmasını istedi. İsraillilerin yüzde 28’i de buna destek verirken, yüzde 53’ü karşı çıktı.

Filistinlilerin yüzde 83’ü, İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmesini isterken, İsraillilerin yüzde 60’ı ise böyle bir ihtimali kabul edilemez bulduğunu belirtti.

Filistinlilerin yüzde 73’ü, halihazırda Batı Şeria etrafına inşa edilen duvarların iki taraf arasında “sınır” olarak belirlenmesine karşı olduğunu bildirirken, İsraillilerin yüzde 35’i de buna destek verdi.

“KUDÜS BÖLÜNMEMELİ”

Filistinlilerin yüzde 95’i, Kudüs’ün gelecekteki Filistin devletinde kalmasını gerekli ve arzu edilir görürken, İsraillilerin yüzde 56’sı, Kudüs’ün İsrail’de kalmasının gerekli veya arzu edilir olduğu görüşünde.

Kudüs’ün, Birleşmiş Milletler’in yönetiminde uluslararası bir barış kenti olması çözümüne İsraillilerin yüzde 69’u, Filistinlilerin de yüzde 78’i “kabul edilemez” diyerek karşı çıktı.

Kudüs’ü İsrail ve Arap mahallelerine göre bölme fikrine ise her iki taraf da karşı. İsraillilerin yüzde 55’i, Filistinlilerin yüzde 61’i böyle bir ihtimali kabul etmedi.

Barış sürecine ilişkin güvenin yeniden sağlanması konusunda, Filistinliler, yüzde 99 gibi çoğunlukla, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki ablukasının ve yol engellemelerinin kaldırılmasının bir gereklilik olduğunun altını çizdi. Filistinliler ayrıca Filistinli siyasi tutukluların salıverilmesini ve yerleşim inşaatlarının durdurulmasını da aynı kapsamda gösterdi.

Kamuoyu araştırmasını yaptıran “Tek Ses Hareketi”, iki taraf arasında iki devletli çözüme destek veren, her iki taraftan hemen hemen eşit sayıda, genellikle ılımlıların yer aldığı bir sivil toplum örgütü.

1200430cookie-checkEn büyük düğüm Kudüs

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.