Endonezya’nın puslu havası Malezya ve Singapur okullarını tatil ettirdi

Yangın sonucu ortaya çıkan ve yayılan pus ve dumandan bölgede yaşayan halk kadar komşu ülkeler de kötü etkilenmekte. Sağlık açısından büyük tehlike olan pus havayolu trafiğini de etkiliyor ve bölgedeki havaalanlarına uçuşlar son zamanlarda ya iptal ediliyor ya da sürelli bir gecikmeye maruz kalıyor.

Ülkenin en büyük petrol üretici bölgesi olan Riau’nun 12 belediyesinde Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre 25 bin kişi solunum yolları hastalıklarından muzdarip.
Geçen hafta 2 yaşında bir çocuk ve 15 yaşında bir genç akut solunum yolu rahatsızlığından hayatını kaybetti.
Pus oranı hayati tehlike yaratacak sınıra gelmiş ki bu durumda bölge valiliklerinin Acil Doğal Felaket Durumu ilan etmeleri yasal hakları olduğundan an meselesi.

Pus’dan etkilenen komşu ülke Malezya’nın Başkent Kuala Lumpur olmak üzere iki büyük kentinde okullar hafta başında tatil edildi.

Endonezya’nın pusu diğer sınır komşusu ülke Singapur’da da havakirliliğini daha da kötüye götürüyor. Pus nedeniyle Singapur’da okullar geçen hafta tatil edildi, açıkhavada gerçekleştirilecek bir çok faaliyet iptal edildi. Pus’un bu haftasonu Singapur’da yapılacak Formula 1 yarışlarını da tehlikeye sokmasından endişe edilmekte. Daha önceki yıllarda da aynı tarihlerde yapılan yarışma zamanında da orman yangını varmış ama hiç bu kadar kötü dereceye gelmemiş, iptal edilmemiş . Formula 1 yarışının bütün biletleri önceden satılmış durumda.

Singapur ve Malezya Çevre Bakanları pus sorununu çözmek için Endonezyalı yetkililerle görüşmek isterken Başbakan Yardımcısı Yusuf Kalla Singapur Strait Times Gazetesine verdiği demeçle sanki bütün yolları kapatmış durumda. Kalla “11 ay Endonezya’nın güzel havasından yararlanıp teşekkür bile etmiyorlar , 1 ay pusumuza katlansınlar, çocuk gibi mızmızlanmasınlar” dedi.

Diğer taraftan Sumatra ve Kalimantan adalarında yasa dışı orman yangınlarına yol açtığından şüphelenilen 10 firmanın tesbit edilip Çevre ve Orman yasasını ihlal etmekten dolayı kara listeye alındığı açıklandı.
Milli Polis firmalar hakkında araştırma ve yasal işlemlerin devam etmekte olduğunu, kanıtlandığı takdirde yanan alanları ekim için kullanmalarına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Gülseren Tozkoparan Jordan
16 Eylül 2015/ Endonezya

1575980cookie-checkEndonezya’nın puslu havası Malezya ve Singapur okullarını tatil ettirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.