Eski genelev patronu, yeni savaş suçlusu

Sırp kökenli eski bir Avustralya askerinin, 1990’lı yıllarda Sırbistan’a giderek, iş savaş süren ülkesinde kitle katliamları düzenleyen “ölüm birliğini” komuta ettiği ileri sürüldü.  

Perth’te yaşayan Dragan Vasilykovic’in Bosnalı Müslümanları katlettiği, kadınlara tecavüz ettiği ve işkence yaptığı öne sürülüyor:

The Australian Gazetesi’nde manşetten yayınlanan haberde 1991 yılında ana vatanına gitmeden önce “Kaptan Dragan” olarak tanınan Dragan Vasilykovic’in melbourne’un St Kilde semtinde genelevler işlettiği, kaydedildi.

Dragan Vasilykovic’in 1991 – 1994 yılları arasında eski Yugoslavya’da bir dizi Sırp milis gücünü komuta ettiği, bu grupların yüzlerce Bosnalıyı öldürüp, kadın ve kızlara organize tecavüz ettiği vurgulandı. Dragan Vasilykovic’in,  orada olduğu sürece Avustralya ordusu SAS birliklerinde öğrendiği savaş tekniklerini 16 bin Sırp savaşçıya öğrettiğini ileri sürdüğü öğrenildi. Dragan Vasilykovic’in savaş suçlusu olmasına karşın yakın tarihlerde Avustralya’ya dönerek Perth’e yerleştiği belirlendi.
 
Sırp gazetelerinin yazdığına göre Belgrad’da kurulan Captain Dragan vakfı, Avustrealya’da ülke çapında Sırp kökenli Avustralyalılardan savaş için para ve gönüllü topladı. The Australian Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan ve Avustralya’da Daniel Snedden adını kullanan Vasilykovic, savaş suçlusu olduğu iddialarını reddetti ve “propaganda” olduğunu ileri sürdü. Vasilykovic, “Burada golf oynuyor, kendi işime bakıyorum” dedi.

Vasilykovic, “Mükemmel bir insane olduğumu iddia etmiyorum. Kimse mükemmel değildir. Ama asla bir sivil öldürmedim, asla bir tutukluyu öldürmedim, öldürülmemesi gereken kimseyi öldürmedim. Savaş suçlusu olmakla itham eden her soruyu yanıtlamaya hazırım” diye konuştu.

Savaş sırasında Sırpları harekete geçirmek için çaba harcadığını ve birçok hayat kurtardığını ileri süren Vasilykovic, Lahey Savaş Suçları Mahkemesi’ne çıkarıldığını, 18 saat sorgulandığını ve dokunulmazlık teklifini reddettiğini kaydetti. 50 yaşındaki Vasilykovic, Aralık ayında Perth’e geldiğini ve 76 yaşındaki annesi ile birlikte yaşadığını kaydederek, yerel Sırp Toplum merkezi’nde golf hocalığı yaptığını söyledi.

Lahey Uluslararası Eski Yugoslavya Savaş Suçluları Mahkemesi Eski Savcı Yardımcısı Graham Blewitt, Avustralya yetkililerinin Vasilykovic’i “tereddüt etmeden” araştırması gerektiğini söyledi. Blewitt, “Eğer bir Avustralya vatandaşı yurt dışına gidip savaş suçu işledikten sonra tekrar geri dönmüşse, yasa gereği Federal Polis soruşturmalıdır” diye konuştu. Federal Polis’in konuyu incelediği açıklandı.

1114890cookie-checkEski genelev patronu, yeni savaş suçlusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.