“Eski Tüfek”in ölümü üzdü

95 yaşındayken yakalandığı zatürreden geçen hafta sonu hayatını yitiren J.Basu, Hindistan’ın Batı Bengal bölgesinden üst üste defalarca seçilerek 23 yıl boyunca başbakanlık göreviyle hükümette bulunmuştu.

Marksist kökenli siyasetçi olarak, dünya tarihine geçecek biçimde, en uzun süreyle başbakanlık görevi üstlenen biri olması bakımından siyasi tarihe adını yazdıran Basu, aynı zamanda renkli kişiliğiyle tanınıyordu.

Basu sanatçılar ve Hint sosyetesiyle yakın ilişki kurmayı seven, bu yönüyle de tanınan birisiydi. Basu, parlamenter demokrasiyle komünist hareketin bir arada olabileceğini savunan, geçen yüzyıl boyunca Asya ve Hint siyasetine ağırlığını koymuş Marksist bir düşünürdü.

Basu’nun ölümü, ABD’deki Hintli öğrenciler arasında büyük üzüntü yarattı. Purdue, Indiana ve Şikago’daki üniversitelerde okumakta olan binlerce Hindistan uyruklu öğrencinin düzenlediği anma törenlerinde, asırlık siyasi tecrübeleriyle bilinen Basu’nun anısına Hint geleneklerine uyularak mum yakıldı, Budist geleneklere uygun olarak saygı duruşlarında bulunuldu.

_______________

* [email protected]

1499310cookie-check“Eski Tüfek”in ölümü üzdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.