Eti Sudan’dan, balığı Somali’den yiyeceğiz!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Meralarda hayvancılık, denizlerde balıkçılık bitti. Sudan’dan ucuz et ithalatının gündeme gelmesinin ardından hükümet şimdi de Somali ile balıkçılık anlaşması yaptı…
 
Hatalı tarım politikaları yüzünden ortaya çıkan kırmızı et açığını ithalatla kapatmaya çalışan Türkiye’nin Afrika ülkelerinden Sudan’dan ucuz et ithal etmesi gündeme gelmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şimdi de Türk halkına bir başka Afrika ülkesi olan Somali’den balık yedirmek için kolları sıvadı. Türkiye ve Somali arasında yapılan anlaşmayla Türk balıkçılarının bu ülkede avlanmalarının önü açıldı. Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Somali ile balıkçılık alanında imzalanan anlaşmanın her iki ülke içinde faydalı olacağını belirterek, “Bu anlaşmadan sonra farklı alanlarda da anlaşmaların devam edileceğine inanıyorum” diye konuştu.
 
Türkiye’nin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığı ile yaklaşık 30 bin hektar (300 bin dönüm) arazi kiraladığı Sudan’dan ucuz kırmızı et ithal edebileceği tartışmaları soğumadan şimdi de bir başka Afrika ülkesi olan Somali’de balıkçılık yapması gündeme geldi.
TÜRKİYE SOMALİ İLE BALIKÇILIK ANLAŞMASI İMZALADI
Hint Okyanusu ve Aden Körfezi’ne kıyısı olan Somali ile Türkiye arasında yapılan bir anlaşma ile Türk balıkçıların bu ülkede avlanmalarının önü açıldı. Türkiye ile Somali arasında, balıkçılık ve kültür balıkçılığına ilişkin mutabakat zaptı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Somali Balıkçılık ve Su Kaynakları Bakanı Abdirahman Abdi Hashi tarafından imzalandı.
BAKAN FAKIBABA: ‘SOMALİ HALKINI REFAHINI YÜKSELTMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’
Bakanlığın Toplantı Salonu’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Fakıbaba, iki ülkenin dostluğunun uzun yıllara dayandığını belirterek, Türk halkının Somali’nin zor zamanlarında olayları yakından takip ettiğini dile getirdi. Somali’de yaşanan kuraklık dönemlerinde Türkiye’nin Somali’nin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini dile getiren Fakıbaba, “Bundan sonra inşallah Somali halkının refah seviyesini yükseltmek için elimizden gelen tüm çabaları sarf edeceğiz” diye konuştu.
‘BALIKÇILIĞIN ARDINDAN FARKLI ANLAŞMALAR DEVAM EDECEK’
Balıkçılık alanında imzalanan anlaşmanın her iki ülke için de faydalı olacağını savunan Bakan Fakıbaba, “Bu anlaşmadan sonra farklı alanlarda da anlaşmaların devam edileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
SOMALİLİ BAKAN HASHİ: ‘AVRUPA VE ORTA ASYA PAZARINA TÜRKİYE’DEN ULAŞACAĞIZ’
İmza töreninde konuşan Somalili Bakan Hashi ise, tüm Somali halkının özellikle kıtlık döneminde Türkiye’nin yaptığı yardımların farkında olduğunu dile getirdi. Türkiye sayesinde birçok ülkeye açılabildiklerinin altını çizen Hashi, Türkiye bağlantılı olarak birçok ülkeye uçuş yapabildiklerine işaret ederek, ürünlerini Türkiye üzerinden Orta Asya ve Avrupa pazarlarına pazarlayabileceklerini düşündüğünü anlattı.
‘BALIKÇILIK ALANINDA İLK ANLAŞMA’
Türk şirketlerinin Somali’de yatırımlarının birçok kişinin hayat standartlarını değiştirdiğini söyleyen Bakan Hashi, “Türk kardeşlerimiz desteğe ihtiyacımız olduğu zamanlarda bizleri yalnız bırakmadılar ve geldiler. Şimdi Türkiye ile birlikte Somali’nin kalkınması ve önemli bir ekonomik güç haline gelmesi için çalışmalar başlattık. Balıkçılık alanında bugün bir ilk olan anlaşmanın onurunu yaşıyorum. Birçok alanda takip edecek iş birliklerinin başlangıcı olur umarım” görüşünü dile getirdi.
TÜRK BALIKÇILAR SOMALİ KIYILARINDA AVLANABİLECEK
İmzalanan anlaşma kapsamında, Türk balıkçıların Somali karasularında avcılık yapma imkânına kavuşacağı kaydedilirken, özel şirketlerin karşılıklı anlaşma yaparak Uluslararası Balıkçılık ve Denizcik Hukukuna uygun olarak balıkçılık yapabilecekleri belirtiliyor.
SOMALİ KIYILARI SİLAHLI DENİZ KORSANLARIYLA ANILIYOR
Somali kıyıları uzun yıllardır deniz korsanlarıyla gündeme geliyor. Uluslar arası deniz trafiğinin korkulu rüyası haline gelen Somalili silahlı korsanlar, aralarında Türk bandıralıların da bulunduğu gemilere saldırarak fidye için insan kaçırmalarıyla gündeme gelmişti. Somali kıyılarında ava çıkmaları beklenen Türk balıkçıların halen devam eden Somalili korsan sorunundan nasıl etkileneceği ise merak konusu oldu. Somali deniz korsanları, 2017 yapımı Dabka adlı filme de konu olmuştu. Amerikalı Yönetmen Brayn Buckley’in yönettiği filmde, Al Pacino, Melanie Grıffıth, Evan Peters ve Barkhad Abdı gibi oyuncular rol aldı.
 
 
2160350cookie-checkEti Sudan’dan, balığı Somali’den yiyeceğiz!
Önceki haberKayserili Sanayiciler Macaristan’da
Sonraki haberBu topraklar kibir tutmaz!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.