Çevreciler ABD donanmasından şikayetçi

Aralarında Doğal Kaynakları Koruma Konseyi, Fransız deniz bilimci Jacques Cousteau’nun oğlu Jean-Michel Cousteau’nun bulunduğu birçok çevreci dernek ve kişi, donanmanın, denizaltıları tespit etmek için, balinaların ve yunusların bulunduğu bölgelerde “aktif sonar” cihazı kullanmasının “yasa ihlali” olduğunu belirterek, Los Angeles’ta şikayette bulundu.

Araştırmacılara göre, bu tip sonarlar denizde, balinaları sağır edebilecek ve iç organlarına zarar verebilecek çok güçlü patlama seslerine neden oluyor.

Şikayet dilekçesinde, “mevcut bilimsel verilerin, donanmanın tatbikatları ve yolunu kaybetmiş balinaların toplu halde ölümü arasında da uzun vadede bir ilişki olabileceğini gösterdiği” kaydedildi.

Çevreci gruplara destek veren Pierce Brosnan da gruplar tarafından yayımlanan video kasetinde, “sonarların deniz memelilerini yaralayacak, hatta öldürecek sağır edici gürültü yaydıklarını” söyledi.

Sonarın çevre üzerindeki etkisinin incelenmesini isteyen çevreciler, donanmanın bu aleti kullanmadan önce, bölgede balinaların olup olmadığını kontrol etmek gibi bazı önlemler almasını da istiyor.

Verilerin yüksek frekanslı sonarların dünyadaki donanmalar tarafından ender kullanıldığını gösterdiğini belirten çevreciler, şikayetlerinde, sonarların 215 desibele kadar ses yayabildiğine dikkat çekiyor.

ABD donanmasının 2000 yılında sonar kullanmasının ardından, 7 balina Bahamalar’da ölü bulunmuştu. Grup, o yıl, donanmanın 235 desibel ses yayan sonar kullandığını iddia ediyor.

Dilekçede, 2000 yılından sonra da ABD donanmasının, biri ocak ayında olmak üzere, koruma altındaki memelilerin bulunduğu Kuzey Carolina kıyılarında bir tatbikat için, bu aletleri kullanmaya devam ettiği vurgulanıyor.

Çevreciler ayrıca, yunusların, deniz kaplumbağalarının, balıkların ve diğer suda yaşayan canlıların bu sonarlardan etkilendiğini ve bu aletlerin onlar için de tehlike teşkil ettiğine dikkat çekiyor. (aa)

1116530cookie-checkÇevreciler ABD donanmasından şikayetçi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.