Rambolar’ın Ramazan skandalı

Avustralya televizyonunda yayınlanan ve Afganistan’da çekilmiş olduğu söylenen görüntülerde ABD askerlerin bazı Taleban cesetlerini orta yerde yaktığı saptandı. Ayrıca bazı ABD askerleri Taleban’a sığınak sağladığı düşünülen yakınlardaki bir köyün sakinlerine sataşırken gösteren video kayıtları da aynı televizyonda yayınlandı.

ABD’li askeri yetkililer yayınlanan görüntülerdeki davranış biçimini kınadıklarını söyleyerek üzerine ciddiyetle eğileceklerini söyledi.

Tuğgeneral Jason Kamiya, ”iddia edilen olaylar izlediğimiz operasyon prosedürüne ve ortak değerlerimize tamamen aykırıdır, askerlere asla bu yönde bir komut verilmemiştir” diye konuştu.

ABD’li askerlere Afganistan’da eşlik etmesine izin verilen SBS televizyonunun Dateline programı kameramanı Avustralyalı Stephen Dupont, çektiği görüntülerin Kandehar dışındaki Gonbaz köyüne ait olduğunu söyledi.

GÖRÜNTÜLER ÜRKÜTÜCÜ

Televizyonda yayınlanan görüntülerde beş Amerikalı asker, kol ve bacakları yana açılmış iki cesedin yanışını seyrederken gösterildi. Askerler, İslami geleneklere aykırı olduğu için öldürdükleri Taleban üyelerini yakarak intikam almaya çalışmakla suçlanıyor.

Avustralya televizyonu, sözkonusu askerlerin Cenevre Sözleşmesi kurallarını da çiğnediğini de ekledi. Cenevre Sözleşmesi, savaşta ölenlerin insan onuruna yakışır biçimde gömülmesini öngörüyor.

Bunun yanısıra iki ABD’li askerin bir defterden okuduğu ve yakınlardaki köy ahalisine ilan ettiklerini söyledikleri cümleler de tartışma yarattı. ABD’li askerler yayınlanan görüntülerde, ”Duydunuz mu Taleban, sizler korkak köpeklersiniz, savaşçılarınızı yüzleri batıya dönük yanarken seyrediyorsunuz” diyordu. ABD’li askerler, cesetleri gelip kurtarmaya çalışmadığı için Taleban gerillalarıyla alay ediyordu.

CAMİYE BOMBA PROVAKASYON MU?
 
Öte yandan Afganistan’ın doğusundaki Host’ta geçen cuma bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda bir din adamının öldürüldü. Kimliği belirsizlerce yapılan saldırının adresi Taleban gerillaları gösterilerek binlerce Afganlı Host’ta protesto gösterisi düzenledi.

Ajans haberlerine göre; Afganistan’da Taliban rejiminin 2001’de devrilmesinden bu yana yapılan en büyük Taliban karşıtı gösteri olduğu belirtildi. 

”Teröristlere ölüm” sloganları atan protestocular, hükümetten din adamlarının korunnmasını istedi.

Devlet Başkanı Hamid Karzai yanlısı ve Taliban karşıtı din adamı Muhammed Han, geçen cuma Host’taki bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda ölmüştü. Saldırıda 18 kişi de yaralanmıştı.

Muhammed Han’dan sonra, hükümet yanlısı iki din adamı daha Taliban tarafından öldürüldüğü öne sürülmüştü. Ölümleri kınayan Karzai, saldırılarla ilgili soruşturma açılması talimatını vermişti.

 

1116520cookie-checkRambolar’ın Ramazan skandalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.