Evrenin ruhu

Birkaç günlük tatil ya da izin kullanma fırsatı bulup da kendimi Türkiye’de büyük bir kente attığımda, yaptığım ilk iş, kitapevlerine dalmak ve son çıkan ilginç kitaplardan kucaklar dolusu alarak sabahlara kadar okumak oluyor. Hal böyle olunca, çok ilginç bulduğum kitapları okuyucuyla paylaşmak ihtiyacı duyuyorum. Daha önce birkaç kez bu satırlarda siz değerli okuyucularımız ile bu kitaplar hakkında düşüncelerimi paylaşmıştım.

Bugün de oldukça ilginç bir kitabı sizlere tanıtmak istiyorum. Kitabın ismi, Bir Fizikçinin Gözünden Öz, Ruh, madde ve Benlik : EVRENİN RUHU. Kitap, Dr. Kuantum olarak bilinen Fred Alan Wolf tarafından kaleme alınmış ve Crea Yayınları tarafından okuyucuya ulaştırılmış.

Kitabı yazan bir fizikçi ve özellikle kuantum fiziği üzerine uzman bir isim olunca, birçoğunuz kitabı okumaktan vazgeçebilir. Ancak, sakın paniğe kapılmayın. Herkesin anlayabileceği bir dille yazılmış harika bir kitap. Noetic Sciences Review, kitap hakkındaki değerlendirmesinde, Evren’in Ruhu isimli eserin son on yılın en önemli kitaplarından birisi olduğunu iddia ediyor. Gerçekten de okumaya değer bir kitap.

Evren’in Ruhu kitabında, Wolf’a göre, maddi bir dünyada yaşadığımız konusunda herkes hemfikir, ancak pek azımız ayını zamanda tinsel bir evrende yaşadığımızı aklımıza getiriyor. Wolf, amacının ortaya yeni bir “ruh fiziği” çıkarmak olduğunu iddia ediyor ve bu yolla ruhun, benliğin, maddenin ve bilincin aynı şeyler değil, birbirleriyle bağlantılı, ama farklı şeyler olduğunu göstermeye çalışıyor (sy.34).

Ruhun temel amacının bilgiyi maddi bir forma sokmak olduğunun altını çizen Wolf, ruhun bir varlık değil, sanal bir süreç olduğunu ve ruh olmazsa benliğin farkındalığının da olmayacağını savlıyor (sy. 40). Bu noktada Wolf, kuantum fiziği ile ruhun varlığını tanımlama uğraşı içine giriyor.

Aristo, Platon ve Thomas Aquinas’ın ruh konusundaki yaklaşımlarını ayrıntılı biçimde ele alan Wolf, kuantum düşünce tekniğini kullanarak ruhun tanımını yapmaya çalışan çok cesur bir bilim adamı. Kitabında Eski Mısır’da ruh inancından Einstein’ın ruh konusundaki düşüncelerine kadar bir çok aydınlatıcı bilgiyi analiz eden Wolf’un bu sıra dışı kitabından etkilenmemek olanak dışı.

Kitaptaki boşluğun bir enerji olduğu fikrinin kuantum fiziğine göre kanıtlanmasıyla ilgili bölümleri (sy. 162) okuyunca donup kalıyorsunuz. Kaos teorisini çağrıştıran yaklaşımlar da sergileyen Wolf, madde ve anti-madde üzerine açıklamalarıyla beynimizde yepyeni ufuklar açmayı fazlasıyla başarıyor.

Wolf’un Evren’in Ruhu kitabını okuyunca, sürekli düzensizliklerin düzen doğuracağı fikrine erişiyorsunuz. Kitabın 172. sayfasındaki bilimsel saptama ise insanı hayrete düşürecek cinsten : “yapılan hesaplara göre, evrendeki tüm enerjiyi, yani maddenin ve anti-maddenin enerjisi ile yerçekimi enerjisini topladığınızda koca bir sıfıra ulaşırsınız.” Fizik ve özellikle kuantum fiziği, anti-madde ve toplamda evrendeki sıfır enerji olduğu teziyle bilimde yeni ufuklar açacağa benziyor.

Kitabın en ilginç bölümlerinden birisi; “yeryüzündeki yaşamın yedi milyar yıl sonra güneşin dev bir kızıl topa dönüşüp dünyayı yakıp kavurarak son bulacağının” (sy. 178) bilimsel olarak saptandığı iddiasıdır. Bu gerçek, modern beyinlere, dünyada insanların kendi kendileriyle didişip durmasının anlamsızlığının güzel bir örneğini sunuyor.

Taner Gezer tarafından dilimize çevrilen ve Crea Kitap tarafından yayımlanan Fred Alan Wolf’un Evren’in Ruhu kitabını herkesin alıp okumasını öneriyorum.

670560cookie-checkEvrenin ruhu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.