Faik Bulut: Ankara’nın taktiği günübirlik ve fırsatçılık üzerine

Ortadoğu uzmanı Faik Bulut’a göre Ankara’nın birkaç planı var ve bunlar büyük planlar. Ancak hepsi günübirlik ve fırsatçılık üzerine kurulu. Evrensel Gazeteci Yazar Faik Bulut ile iktidarın Afganistan planlarını konuştu.

Uzun yıllardır emperyalist ülkelerin paylaşım kavgasına sahne olan Afganistan’da Taliban, yönetimi ele geçirdi. Bir çok ülke büyükelçiliklerini çekerken, Türkiye’nin hâlâ Afganistan üzerinde planları var. Ankara da Taliban’ın mesajlarını olumlu bulduğunu açıklarken, örgütle görüşme sinyalleri veriyor. Ortadoğu’yu yakından takip eden Gazeteci Yazar Faik Bulut ile iktidarın Afganistan planlarını yol haritasını, amaçlarını konuştuk. Bulut’a göre Ankara’nın birkaç planı var ve bunlar büyük planlar. Ancak, hepsi günübirlik ve fırsatçılık üzerine kurulu.

TALİBAN İLE İLİŞKİ KURMAYI DENEYECEKTİR
Ortadoğu’yu yakından takip eden Gazeteci Yazar Faik Bulut, Taliban’ın yeniden Kabil’e girmesinin bölge ve uluslararası dengeleri etkilediğini söyledi. Bu çerçevede Erdoğan ve Biden arasındaki anlaşmaya göre Türkiye’nin orada Afganistan hükümeti lehine jandarma görevi yapacağını, yabancı misyonları koruyacağını belirten Bulut, “Ancak onlar da çekildi gitti. Türkiye’nin güvenliğini sağlayacağı kişiler kalmadı. Bu durumda Türkiye iki şey yapabilir; Taliban ile ilişki kurmak ve Taliban’ın hamisi konumundaki Katar ve Taliban’ı bugüne kadar büyüten Pakistan ile ilişkiler kurmak” dedi.

YENİ OSMANLICI ARAYIŞLAR
AKP Gaziantep Milletvekili Ali Şahin’in “Ankara’nın güvenliği Kabil’den başlar” sözlerine dikkat çeken Bulut, “Türkiye hâlâ eski yeni Osmanlıcı politikalarını Libya’da, Azerbaycan’da, Suriye’de ve Afganistan’da arıyor. Bu askeri ve siyasi yayılmacılığın bir ifadesidir. Türkiye’nin bu saatten sonra yapacaklarını şöyle sırlayabiliriz. Birincisi, Türkiye Taliban ile arasını düzeltmeye çalışacak, 5’li şirketlerine orada ihaleler aldıracak. İkincisi Suriye’de askeri denetim altına aldığı bölgeler ve İdlib’deki cihatçılar gibi orada kuracağı varlığını koz olarak kullanmak isteyecek. ABD ve Rusya arasında bir politika yürütmeye çalışarak Taliban’ı örgüt olmaktan çıkarıp devlet olarak hareket ettireceğini, uysallaştıracağını söyleyecek. Tabi oradaki varlığını kalıcılaştırmak istiyorsa Azerbaycan’da olduğu gibi Kafkasya ile Afganistan arasında siyasi, nüfus, diplomatik gibi birçok açıdan köprü kurmaya çalışabilir. Özetle Türkiye büyük oynuyor ama günübirlik, fırsatçı bir taktikle bunu sürdürmeye çalışıyor” dedi.

“İSLAMCI HAREKETLER TALİBAN’IN TECRÜBESİNE BAKACAKLAR”
Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi nedeniyle cihatçıların yeniden güç kazanacağı yönündeki kaygıları sorduğumuzda Gazeteci Yazar Faik Bulut, “Zaten birikmeye başladılar. Taliban o konuda çok yuvarlak konuşuyor. Doha’da verdikleri sözde ‘Kullanmayacaklarını’ söylüyorlar. Kaide Afganistan bazı bölgelerinde hâlâ mevcut ama kullanmayacaklarını söylüyorlar. Ben bundan ziyade Taliban’ın 20 yıl sonra yeniden yönetimi ele geçirmesinin, bu fikrin yeniden devlet kurmasının dünya çapında İslamcılar arasında bir moral kaynağı olacağını söylüyorum. Bir dönem İran İslam Devrimi nasıl bir etki yarattıysa bugün de dünyanın birçok yerindeki İslamcı hareketler Taliban’ın tecrübesine bakacaklar” diye konuştu. Birkan BULUT / Evrensel Ankara

2541560cookie-checkFaik Bulut: Ankara’nın taktiği günübirlik ve fırsatçılık üzerine

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.