Faik Bulut: Olayın bir tarafı Filistin meselesi diğer tarafı enerji savaşı

İzmir Kitap Fuarı’nda Kor Kitap, gazeteci yazar Faik Bulut’un katılımıyla “Tarihsel köyleriyle Filistin direnişi ve Ortadoğu” konulu panel düzenledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ tarafından düzenlenen İzmir Kitap Fuarı’nda Kor Kitap, “Tarihsel köyleriyle Filistin direnişi ve Ortadoğu” konulu panel düzenledi. Panelde konuşmacı olan gazeteci yazar Faik Bulut, Netanyahu’nun iktidarda kalabilmek için bütün diktatörler gibi beka savaşını sürdürdüğünü söyledi.

İsrail’in kuruluş aşamasını anlatarak sözlerine başlayan Bulut, İsrail’in Doğu Avrupa ülkelerinin desteğiyle kurulduğunu söyledi. Filistin direnişinin ilk olarak köylü isyanlarıyla başladığını hatırlatan Bulut, bu isyanlardan sonra Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin ortaya çıktığını anlattı. Bulut, 1970’lere gelindiğinde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi altında 16 örgütün bulunduğunu ifade etti.

“BATILI ÜLKELER ÇIKAR İLİŞKİSİ İÇİN YILLARDIR SAVAŞI DESTEKLİYOR”
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Filistin halkı için direndiğini hatırlatan Bulut, Haziran 1967’de yaşanan saldırılarda bütün Arap ülkelerinin İsrail karşısında 2 gün direnebildiğini, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bulunduğu bölgenin ise 15 gün direndiğini anlattı.

Yaşananların sadece İsrail ve Filistin arasında sınırlı olmadığının altını çizen Bulut, Ürdün, Mısır, Suriye gibi ülkelerin de rolü olduğunu belirtti. Bulut, batıda ise İsrail’in kurulmasına rol oynayan İngiltere, ABD ve diğer batılı ülkelerin çıkar ilişkisi için yıllardır savaşı desteklediklerini söyledi.

“MİLYONLARCA FİLİSTİNLİ MÜLTECİ OLARAK YAŞIYOR”
1980 ve 1990’lı yıllarda da İsrail’in saldırılarının devam ettiğini ve Filistinlileri topraklarından sürgün ettiğini söyleyen Bulut, milyonlarca Filistinlinin mülteci olarak yaşamını devam ettirdiğini ifade etti. Savaş sebebinin aslında din olmadığını dile getiren Bulut, Ortadoğu’daki paylaşım savaşından dolayı Filistin halkının zülüm gördüğünü anlattı.

İsrail’in, Filistinlileri tamamen sürgün etme planları yaptığını belirten Bulut, “Arap ülkeleri yani Körfez ülkeleri buna uyar. Niye uyar çünkü bunlar İsrail ile bir süreç başlattılar. ABD, Hindistan vasıtasıyla, Arap ülkeleri vasıtasıyla Hindistan-Arabistan geçidi yaptı. Enerji hattı oradan geliyor. Ürdün, İsrail gibi ülkeler ve oradan Türkiye’ye gelecek bir hat. Türkiye’nin de canına minnet. İran da diğer taraftan kendi yaptığı projeden dolayı bunu kabul etmiyor. Olayın bir tarafı Filistin meselesi diğer tarafı enerji savaşı. Global meseleyi görmeden Filistin meselesini kolay analiz edemeyiz. Bu iki bölge çatışıyor. Mesele sadece din meselesi değil çıkar ilişkileri” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

2730080cookie-checkFaik Bulut: Olayın bir tarafı Filistin meselesi diğer tarafı enerji savaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.