Fehriye Erdal’ın iadesine yeşil ışık

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Laurette Onkelinx’in Belçika’da suç işleyerek mahkum olan yabancıların cezalarını çekmek üzere ülkelerine gönderilmelerine ilişkin uygulamanın yakında başlatılacağını açıklaması, Fehriye Erdal dosyasına ilişkin tartışmaları canlandırdı.

Onkelinx, Federal Meclis’te bir soruyu yanıtlarken, Belçika ile doğrudan bağlantısı olmayan, ikamet izni ve aile bağları bulunmayan, ancak kaçak olarak bulundukları bu ülkede suç işleyip hapis cezasına çarptırılan mahkumların hedef alınacağını bildirdi.

Belçika’da, 2005 yılında işlerlik kazanan bir yasa, bu ülkede kaçak bulunan, resmi ikameti ve aile bağı olmayan, suç işlemiş ve mahkum edilmiş yabancıların, mahkumiyet sürelerini kendi ülkelerinde tamamlamalarına imkanı veriyor. Bazı mahkumlar bu konuda istekli olabilecekler, ancak yasanın uygulanması için mahkumun mutabakatı şart gözükmüyor.

Bakan, uygulamanın, çok dolu olan hapishanelerde yer açılması açısından yararlı görüldüğünü, ayrıca bu sayede Belçika’da suçluların dokunulmaz olduğunun düşünülmesinin engelleneceğini belirtti.

Fehriye Erdal’ın Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı Belçika’da yargılanamayacağını kararlaştıran Belçika adaleti, sanığı, 6 yıl önce bu ülkede işlediği suçlar çerçevesinde yargılamayı sürdürüyor. Bruges Ceza Mahkemesi’nde, sadece Belçika’daki suçları konu alan yargılama süreci 23 Ocak 2006’dan itibaren hızlanacak. Bu sürecin yaz dönemine kadar tamamlanması bekleniyor.

Adalet Bakanı Onkelinx’in son açıklamaları, uygulanmaya başlayacağı bildirilen 2005 yasasının, ”iyi niyetli bir hükümet tarafından”, Erdal dosyasında da değerlendirilebileceğini gösteriyor. Adli çevreler, teröristin bu yıl içinde mahkum edilmesinin ardından, ”Yargı Gücü’nün işinin biteceğini” ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Yabancılar Polisi’nin ”yasal yetki kullanarak”, teröristi, ”Belçika’da mahkum edildiği cezayı çekmek üzere Türkiye’ye gönderebileceğini” belirtiyor.

Belçika’ya sahte pasaportla ve kaçak girdiği belirtilen Erdal’ın, 2005 yasası uyarınca ”cezasını çekmek için ülkesine gönderilmesine” engel bulunmayacağı ifade ediliyor.

1122360cookie-checkFehriye Erdal’ın iadesine yeşil ışık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.