‘Fiyatları süpermarket karteli belirliyor’

İngiltere’nin önde gelen dört süpermarket zincirinin süt ürünlerinin fiyatlarını yükselten bir kartel oluşturdukları iddiası, bugün pek çok gazetenin ortak haber konusu oldu.


The Times gazetesi ülkede rekabet koşullarını izleyen yetkili kuruluş Adil Ticaret Dairesi’nin raporunu aktardı. Rapora göre süpermarket zincirleri Tesco, Asda, Safeway ve Sainsbury, süt ürünleri üreticileriyle anlaşarak fiyatları belirleyen bir kartel oluşturdu.


Olması gerekenin üzerinde belirlenen fiyatın halka ciddi etkileri olduğunu belirten gazete, yaklaşık yarım litre olan standart süt paketlerinde yapılan 3 penslik bir fiyat artışının, İngiliz halkına yılda 270 milyon sterline mal olduğunu hesapladı.


İLGİLİ ARAŞTIRMA: İNGİLTERE’DE SÜPERMARKETLER EZİP GEÇİYOR


The Independent gazetesi ise konuyla ilgili bir yorumda “Acaba İngiltere’de süpermarketler çok mu fazla güçlendi” sorusunu gündeme getirdi.


Ülkede perakende sektöründe pazarın üçte ikisinden fazlasını elinde bulunduran bu market zincirlerinin belirlediği fiyatlar, gazeteye göre üretici fiyatlarının çok üzerinde.


Gazete, “Süpermarketler ayrıca, piyasadaki çeşitliliği önlüyor, üreticileri maliyetlerini düşürme baskısı altında tutuyor ve tüketiciye istediklerini zorla kabul ettirme gücüne sahip” değerlendirmesini yaptı…

805290cookie-check‘Fiyatları süpermarket karteli belirliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.