Fotoğraflarla Sinan’ın eserleri Şam’da

Serginin açılışınını Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Suriye Kültür Bakanı Riyad Nasan Aga birlikte yaptı. Açılıştaki sinevizyon gösterisinin Arapça ve Türkçe olarak yapılması dikkat çekti. Görevliler sergiye Arap sanatseverlerin yanısıra Suriye’deki TÜrklerin de ilgi gösterdiğini belirtti.

1489 ile 1588 yılları arasında yaşayan Mimar Sinan, Balkanlardan Suidi Arabistan’a kadar uzanan Osmanlı topraklarında 364 eser bırakmış ve evrensel mimarlık anlayışına da katkıda bulunmuştu.

ksoy’un gözüyle Mimar Sinan’ın Rüstem Paşa Medresesi, Sinan Paşa Camii, Edirne’de bulunan Süleymaniye Camii, Bosna’da bulunan Mostar Köprüsü, Yunanistan’da Şah Osman Camii ve daha bir çok eser Süleymaniye Külliyesi’ne taşındı.

Kanuni Sultan Süleyman’dan alan ve 1554 yılında inşa edilen Süleymaniye Külliyesi de sergide üç fotoğrafla tanıtılıyor. İnce yapılı bir kurşun kaleme benzeyen minareleriyle dikkatleri çeken külliyede, ayrıca mescit, müze, el sanatları çarşısı ve medrese bulunuyor.

Sergide Halep’te bulunan, Hasur Paşa döneminde inşa edilen ve Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan “sadelik ve ustalık”ta örnek olarak gösterilen el-Hasruya Külliyesinin fotoğrafları da yer aldı.

Ayrıca İstanbul’daki Sinan eserlerinden Süleymaniye Camii de beş fotoğrafla sergide tanıtıldı.

716430cookie-checkFotoğraflarla Sinan’ın eserleri Şam’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.