Fransa Türkiye’yi rahatlattı

Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Denis Simonneau, ”ancak AB’nin yayınlayacağı deklarasyonun havada ve muğlak kalmaması için, 2006 yılında durumun değerlendirilmesi için randevu verilmesinde ısrar ettiklerini” ifade etti.

Simonneau, ”Türkiye ile müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim’den önce 25’lerin en kısa zamanda bir deklarasyon konusunda anlaşma sağlamalarını ümit ettiklerini” bildirdi.

”RUM KESİMİ AB’DE YALNIZ KALDI”

Bu arada, Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan gazeteler, Türkiye’nin Rum yönetimini tanımadığını ifade ettiği deklarasyonu karşısında Avrupa Birliği (AB) tarafından yayınlanması beklenen karşı deklarasyon üzerinde Fransa ve İngiltere arasında mevcut olan uzlaşmazlığın, bu iki ülke arasında sağlanan anlaşmayla ortadan kalktığını yazdı.

Rum basını, bu anlaşmadan dolayı Rum yönetiminin, yarın yapılacak AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) toplantısında ”yalnız kaldığı” değerlendirmesini yaptı.

ORHAN PAMUK DAVASI

Öte yandan AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, yazar Orhan Pamuk’un davasının AB zirvesinin yapılacağı 16 Aralık’ta görülmeye başlayacak olmasının provokasyon olabileceğini öne sürerek, yazar hakkındaki kovuşturmanın insan hakları sözleşmesini ihlal ettiğini savundu.

Rehn, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’nde yaptığı konuşmada, Pamuk davasının, yeni TCK’nın yorumlanmasıyla ilgili olarak ciddi soruları da gündeme getirdiğini belirterek, ”16 Aralık sadece bir tesadüf olamaz. Bu bir provokasyon olmalı” dedi.

AB Komisyonu’nun Türkiye’deki insan hakları konularını yakından izleyeceğini söyleyen Rehn, ancak AB’den Türkiye’nin Rum kesimini tanımamasına karşı yükselen seslere rağmen, Ankara ile katılım müzakerelerinin öngörüldüğü gibi 3 Ekim’de başlamasını beklediğini kaydetti.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: AÇIK GAZETE’DEN… Faruk Eskioğlu  / AB için(de) tango
 

1114220cookie-checkFransa Türkiye’yi rahatlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.