FT: Türkiye’de kriz gerilerde kaldı

Yazar, Türkiye’de ihracat ve ekonomik büyüme sayesinde, krizin artık çok gerilerde kaldığını savundu.


“Türkiye’yi, neredeyse borçlarını ödeyemez hale getiren ekonomik çöküşün beş yıl ardından, ülke girişimci ruhuyla tekrar doğruluyor. Özellikle de Gaziantep gibi, bölgesel merkezlerdeki ekonomik gelişmeye bakıldığında bu açıkca gözleniyor” diyen FT, “Ekonomist ve sanayicilere göre, buradaki binlerce üretici, Türk ekonomisinin sağlığı ile kırsal ve kentsel alanlar arasındaki gelir uçurumunun kapatılması açısından hayati önemde” diye yazdı.


Türkiye’nin bir rekora imza attığını vurgulayan yazar, “2002-2005 yılları arasında yüzde 32 oranında genişleyen Türk ekonomisi, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girdi. Bunda temel etken, artan üretim ve milli gelirin yüzde 30’unu oluşturan ihracat; ki bu oran Fransa’nınkinden daha yüksek” yorumunu yaptı.


FT muhabiri, Gaziantepli sanayicilerin, beş yıl önceki krizin tekrarlanmayacağına olan inancını da aktararak şu yorumu yaptı:


“Herşeyden önce IMF’nin varlığı devam ediyor. 2008’de sona erecek anlaşma, Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde altı buçuğu oranında faiz dışı fazla, ayrıca geniş bir yelpazede yapısal ve sosyal reformlar öngörüyor. İkincisi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma arzusu. 10 yıl sürecek müzakere sürecinde, birçok alanda reform yapılacak. Üçüncüsü, değişken, ancak reformcu bir zihniyeti olan Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığındaki tek parti hükümeti ve partinin muhtemelen daha küçük bir çoğunluk ile olsa da, gelecek seçimleri de kazanacak olması. Dördüncüsü, Türkiye’nin enflasyonu yenerek, tek haneli rakamlara çekmeyi başarmış olması. Beşincisi liraya ve Merkez Bankası’na olan güvenin tazelenmiş olması.”

788390cookie-checkFT: Türkiye’de kriz gerilerde kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.