G8’de Rusya gölgesi…

Bugün başlayan G–8 zirvesinde ele alınması beklenen konular ve zirvenin nasıl geçeceğine dair tahminler İngiliz gazetelerinin tümünün haber ve yorum sayfalarında yer buldu.  

ABD Başkanı George Bush’un, dün Rusya’ya yönelik “demokratik reformların raydan çıktığı” yönündeki eleştirilerinin G–8 zirvesine gölge düşüreceği yorumları ön planda…

The Financial Times, Bush’un eleştirileriyle ilgili olarak, “Bush, Rusya’yla ilişkilerdeki soğukluğu derinleştirebilir” yorumunda bulundu.

ABD’nin Doğu Avrupa’ya füze kalkanı yerleştirme planları nedeniyle, Rusya Federasyonu Başkanı Putin kendilerinin de füzelerini Avrupa’ya yönlendireceğini söylemiş, bu sözler “Soğuk Savaş yeniden mi başlıyor?” yorumlarına neden olmuştu.

The Financial Times, Bush’un bu konuda verdiği mesaja da dikkat çekerek Başkan’ın şu sözlerini “Rusya düşmanımız değildir. Soğuk Savaş dönemi geride kaldı” diye aktardı…

The Independent gazetesi de, Amerikan füzelerinin konuşlanmasının planlandığı Çek Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaret sırasında, Bush’un karşılaştığı protesto gösterilerini ön plana şöyle çıkardı.

“Bush, Prag’a geldiğinde Prag Kalesi’nin önünde toplanan yüzlerce gösterici, ‘Bush kendinden utan!’ şeklinde sloganlar atıyor ve ‘Barışçıl füze olmaz!’, ‘Radar projesi ölüm kokuyor!’ yazılı pankartlarını sallıyorlardı.”

The Guardian yazarı Simon Jenkins ise, Rusya ile ABD ilişkilerinin gerilmesinin, Irak’ta yaşananları gölgede bırakacak kadar büyük bir kriz yaratabileceğini yazdı. Yazarın değerlendirmesi şöyle:

“Vladimir Putin’in füzelerini Avrupa’ya yönlendireceği tehdidi pervasız ve aptalcaydı. Nükleer silahsızlanmanın tartışıldığı, eski düşmanı NATO’nun Afganistan’da yenilgiyle karşı karşıya olduğu bir anda Pentagon şahinlerinin eline malzeme verdi. İngiltere’de yeni bir nükleer savunma sisteminin kurulması gerektiği savını güçlendirdi ve kendi ülkesinin de bunun vebalini karşılayamayacağını bildiği yeni bir silahlanma yarışının başlamasını teşvik etti. Ama Putin’in saldırgan tutumu, Batı’nın Rusya’ya karşı izlediği son derece beceriksiz diplomasinin bir sonucudur. Şimdi Batı, Rusya’nın müttefiki Sırbistan’ı Kosova’ya bağımsızlık vererek karıştırmak istiyor. Rusya buna neden razı olsun? Onun yerine Amerika ve İngiltere, yeni bir Balkan Savaşı’nın polisliğini yaparken bulunca kendilerini, neden geriye yaslanıp da gülmesin ki?”

The Independent gazetesi de manşetinde G–8’de Blair ve Bush’un son kez iki ülke lideri olarak görüşecek olmalarını işledi…

Gazete “Son Hesaplaşma” manşeti altında, “Blair Bush için ne yaptı?” diye sordu ve Irak’tan Guantanamo Körfezi’ne, Orta Doğu’dan terör zanlılarının başka ülkelerde sorgulanmasını mümkün kılan olağanüstü nakil uygulamasına dek bir dizi madde sıraladı.

Gazete bu bağlamda G–8 zirvesinde iklim değişikliği konusunda Blair’in Bush’tan fazla bir taviz koparmasının mümkün olmayacağı öngörüsünde bulundu.

The Guardian gazetesi ise Blair’in “İklim değişikliği konusunda Bush’u ikna edebilirim” sözlerini manşetine taşıdı…

1152130cookie-checkG8’de Rusya gölgesi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.