İşgalcilerin istediği Anayasa’ya ‘evet’ çıktı

Anayasa Referandum’unda sonuçlar hile yapıldığı iddialarıyla 10 gündür açıklanamamıştı.

DÜNKÜ HAVA “HAYIR”DAN YANAYDI

Dün Irak Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından yapılan “Hayır” çıkma olasılığının güçlü olduğuna ilişkin açıklamalar, anayasanın kaderinin pamuk ipliğine bağlı olduğu izlenimini yaratmıştı. Komisyon’a göre; Sünni halkın nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu üç eyaletten ikisi, Anbar ve Selahaddin’de anayasaya yüksek oranda hayır oyu çıkmıştı.

Anbar’da “hayır” oylarının oranı açıklanan kısmi sonuçlara göre yüzde 97. Selahaddin eyaletinde ise “hayır” oranı yüzde 82 idi. Bu durumda anayasanın kaderi üçüncü Sünni ağırlıklı eyalet olan Nineva’dan çıkacak oylara bağlı görülüyordu.

EYALET SAYISI BELİRLEYİCİ OLDU

Seçim yasasına göre, anayasa taslağı şayet Irak’ın 18 eyaletinden üçünde, üçte ikinin üzerinde oyla reddedilirse, kabul edilmemiş sayılacaktı.

Seçim Komisyonu anayasanın 18 eyaletin 16 sında ortalama yüzde 78 çoğunluk ile kabul edildiğini, yalnızca iki eyaletten, gereken oranda “hayır” oyu çıktığını bildirdi.

Anayasa Komisyonu’nun açıklamasına göre kilit önemdeki Nineva eyaletinde seçmenlerin sadece yüzde 44’ü anayasaya onay verdi. Fakat, “hayır” diyenlerin oranı daha önce belirlenen seçim kuralları gereği üçte ikiyi bulmadığı için anayasa kabul edilmiş oldu.

Irak Bağımsız Seçim Komisyonu, sözcüsü seçim sonuçlarının yüzde yüz doğru olduğunu söyledi. Sözcü, yerel ve uluslararası gözlemcilerden gelen şikayetlerin araştırıldıını, bazı hatalar bulunduğunu ama kesinlikle hile yapılmadığını kaydetti. Seçim komisyonu sözcüsü seçim sürecini büyük bir “başarı” diye tanımladı.

FEDERAL DEVLET

Referandumda kabul edilen Irak Anayasası, ülkede federal sistem kurulmasını öngörüyor. Buna göre ülkenin kuzeyinde Kürtler, orta kesiminde Sünni Araplar, güney bölgelerinde ise Şii Araplar federal yönetimler kurabilecek.

GENEL SEÇİMLER 15 ARALIK’TA

Sembolik nitelikteki bir devlet başkanı ve yardımcısı tarafından yönetilen Irak, şimdi daimi hükümet için 15 Aralık 2005’te seçime gidecek.

Seçimlerle 4 yıllığına tam Anayasal yetkilere sahip yeni bir Meclis seçilecek. Parti ve siyasi gruplar 28 Ekim gününe kadar kendilerini seçim kütüklerine yazdırabilecek. Genel seçim, yeni kabul edilen anayasaya göre yapılacak.

(BBC ve Ajanslar)

1116870cookie-checkİşgalcilerin istediği Anayasa’ya ‘evet’ çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.