'Garantörlüğün devamı kanaatindeyiz'


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kıbrıs'ta Garantörlüğün devam etmesinin kesinlikle doğru olduğu kanaatindeyiz " dedi.


Gül ve çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katıldığı görüşmenin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.


Kıbrıs meselesine, Kıbrıs Türkü'nün haklı mücadelesine verdiği desteği her vesileyle vurguladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, 21 Martta başlayan görüşme sürecinin olumlu sonuçlanmasını temenni ettiğini belirtti.


Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam edeceğini vurgulayan Gül, adada ve tüm bölgede barış ve istikrarın yerleşmesini sağlamak için ilgili tüm tarafların çaba göstermesini, uluslararası toplumun da bu yönde adımlar atmasını istediklerini ifade etti.


Gül, Türkiye'nin 3 Eylülde başlayacak müzakere sürecinin başarıya ulaşması için her türlü desteği sağlayacağını bildirdi.


Cumhurbaşkanı Gül, ''Rum tarafı Türkiye'nin garantörlüğüne karşı çıkıyor, garantörlükte ısrarlı mısınız?'' soru üzerine, "Israrlıyız. Bu işin vazgeçilmez bir parçasıdır garantörlük. Sadece Türkiye değil, Yunanistan da adanın garantörüdür, uluslararası bir anlaşmadır. Garantörlüğün devam etmesinin kesinlikle doğru olduğu kanaatindeyiz" diye yanıtladı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununda bu yıl içinde çözüme ulaşmayı hedeflediklerini, bunun için ellerinden gelen her gayreti gösterdiklerini söyledi.


3 Eylülde başlayacak sürecin, BM Genel Sekreterinin iyi niyet misyonu çerçevesinde ve Genel Sekreterin atadığı özel danışmanın katılımıyla, uzun süredir devam eden sorunun kısa sürede çözümüne yol açmasını umduğunu kaydeden Talat, "Bizim hedefimiz 2008 yılı içinde çözüme erişmektir. Bunun için de yeterli birikim vardır" ifadesini kullandı.


Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, "Güzelyurt verilmeden çözüme ulaşılamayacağı" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Hristofyas'ın müzakereler başlamadan müzakere unsurlarını masaya getirmesini son derece yanlış ve görüşme sürecini torpilleyici bir tavır olarak gördüğünü belirtti.


Kıbrıs Türk halkı açısından da Türkiye'nin garantörlüğünün vazgeçilmez nitelik taşıdığının altını çizen Talat, "Resmi tutumumuzun dışında söylüyorum bunu; yani Kıbrıslı Türklere sorarsanız yolda, sokakta, size diyeceklerdir ki, 'biz Türkiye'nin garantörlüğünden vazgeçmeyiz" dedi.

710040cookie-check'Garantörlüğün devamı kanaatindeyiz'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.