Gates, Türkiye’de temkinli konuştu

Gates, “ABD’nin, Türkiye’nin Irak’a düzenlediği kara operasyonunun kısa sürmesini ve belli noktaları hedeflemesini istediğini” ifade etti.


“Türk hükümetinin operasyonun amacı, kapsamı ve sınırları konusunda açıklamalarda bulunması gerektiğini” belirten Gates, “operasyonların ekonomik ve siyasi önlemlerle de desteklenmesi gerektiğini, terörün ancak bu şekilde durdurulabileceğini” kaydetti.


GÖNÜL-GATES GÖRÜŞMESİ


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyinde yürüttüğü kara harekatı ile ilgili olarak, ” Bu sadece hukuk ve düzeni oluşturma hareketi. Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız. Kış koşulları var. Görev tamamlandığında orada kalmak niyetimiz yok” dedi.


ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Milli Savunma Bakanı Gönül’ü makamında ziyaret etti. İki Bakan, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.


ABD’nin başta PKK terör örgütü ile mücadele olmak üzere uluslararası platformda sağladığı desteğin Türkiye açısından büyük önem taşıdığını belirten Gönül, “Sayın Bakan’ın yaptığı zamanlaması mükemmel olan bu önemli ziyaretin ülkelerimiz ve bakanlıklarımız arasındaki müspet ilişki ve gelişmelere büyük katkıda bulunacağına gönülden inanıyorum” dedi.


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gönül, operasyonun ne kadar süreceğinin sorulması üzerine, “İlk olarak şunu ifade etmeliyim. Türk askerleri sivil yapılar ve köyler değil, PKK kampları ve binaları için alana girdi. Bu sebeple bütün bu altyapıyı sona erdirince orada kalmak için bir ihtiyaç yok. Herhangi bir sivil yapıyı veya sivil otoriteleri rahatsız etmek, iç politikaya karışmak ve herhangi bir alanı işgal etmek niyetimiz yok. Bu sadece hukuk ve düzeni oluşturma hareketi. Sadece bu” karşılığını verdi. 


GÜL VE ERDOĞAN GATES’İ KABUL ETTİ


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  ABD Savunma Bakanı  Gates’i ayrı ayrı  kabul etti.


Çankaya Köşkü’nde yapılan ve Milli Savunma Bakanı Gönül’ün de hazır bulunduğu ilk görüşmede basına açıklama yapılmadı.


Başbakanlık Merkez Bina’da saat 11.10’da başlayan kabulde ise Milli Savunma Bakanı Gönül ile birlikte ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da hazır bulundu.
Kabulün başında kısa süre görüntü alınmasına izin verildi.

1055960cookie-checkGates, Türkiye’de temkinli konuştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.