Gaz oyunu nükleercilere yaradı

İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazeteler Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz kriziyle ilgili yorumlarında Rusya’nın Ukrayna’ya gazı keserek, kendi kendini zor duruma düşürdüğü görüşünde birleşti…


Daniel Litvin’in “Oil gaz ve emperyalizm” başlıklı The Guardian’daki yazısında   Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin küresel enerji politikasını yönlendirme kavgası olduğu yorumunu yaptı.


İngiltere için de nükleer santrallerin inşasının en önemli alternatiflerden biri haline geldiğini gazete, kriz sonrası diğer ulusların benzer tedbirlerini de şöyle aktardı:


“Putin, siyasi açıdan geleceği belirsiz coğrafyalardan sağlanan enerjide tek kaynağa bağımlı olunmaması gerektiğini söyleyenleri haklı çıkardı. Hiçbir hükümet kendi vatandaşını karanlıkta bırakmayı göze alamayacağı için böyle bir tehdidi görmezden gelemez. Tüm Avrupa ülkeleri şimdiden Rusya’yla işbirliklerini sorgulamaya başladı. Polonya doğalgaz için alternatif kaynaklar aramaya başladı. Türkiye olası krizlere karşı doğalgaz depolama çalışmalarını hızlandırma kararı aldı. Çernobil faciasından sonra yapılan bir referandumda nükleer santrallere hayır diyen İtalya, şimdi bu seçeneği açık tuttuğunu duyurdu.”


Financial Times gazetesinde yer alan yorumda ise şöyle denildi:


“Kriz, Avrupalılara enerji kaynakları konusundaki zaafiyetlerini hatırlattı. Rusya, Avrupa’nın belki de en az 10 yıl sonra gündemine alacağı enerji güvenliği konusunun şimdiden tartışılmaya başlamasını sağladı.”


786680cookie-checkGaz oyunu nükleercilere yaradı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.