Gazetecilik bir Suç Değildir! 

DARIO NAVARO / AÇIK GAZETE – “Gazetecilik bir Suç Değildir!” Yirmiden çok gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde oldukları Türkiye’de çok sık yankılanan bu sözler Birleşik Krallık’ın Belmarsh hapishanesinde tutuklu Avustralyalı Julian Assange’ı savunma  kampanyasının da ana sloganı. 

51 yaşındaki WikiLeaks‘in kurucusu, ABD’nin Irak’ta ve diğer pek çok ülkede işlediği suçları açığa çıkaran on binlerce askeri ve diplomatik belgenin  yayınlanması nedeniyle ilgili 18 suçlamayla karşı karşıya. ABD, casusluk  suçlamasıyla onu iadesini istiyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Assange’ın iade edilmesi halinde Casusluk Yasası uyarınca yargılanan ilk  gazeteci olacağını ve 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu  belirtti. 

Assange geçen yıl, Birleşik Krallık hükümetinin ABD’ye iadesine izin veren bir  emri imzalamasının ardından, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’nde temyiz  başvurusunda bulunmuştu. Ancak mahkeme, bu hafta yayınladığı üç sayfalık  yazılı bir kararla temyizini reddetti. En son Yüksek Mahkeme kararı, 

WikiLeaks’in kurucusunun ABD’ye iade edilmeye “tehlikeli bir şekilde yakın”  olduğu anlamına geliyor. 

Assange’ın eşi Stella, sosyal medyada yaptığı açıklamada, kocasının, uzun  süredir devam eden hukuk sürecinde Birleşik Krallık’taki son yasal seçeneği  olan karara itiraz edeceklerini söyledi ve “Kazanacağız, Julian’ın ABD’ye iade  edilmeyeceği konusunda iyimser kalıyoruz” dedi. 

Julian Assange, dört yıldan fazla bir süredir Belmarsh hapishanesinde  tutulmaktadır. Daha önce de yedi yıl boyunca sığınma talebinde bulunduğu  Londra’daki Ekvador Büyükelçiliğinden 2019’da sürüklenerek çıkarılmış ve  tutuklanmıştı. 

RSF kampanya direktörü Rebecca Vincent, kararın “dünya çapında gazetecilik  iklimini etkileyebileceğini” belirtti. “Bundan sonra olacakların tarihsel ağırlığı  abartılamaz; Assange’ın bu amansız hedef alınmasına bir son vermenin ve  bunun yerine gazeteciliği ve basın özgürlüğünü korumak için harekete  geçmenin zamanı geldi” dedi. 

Julian Assagne Savunma kampanyasının The Strand, Australian House önünde  bugünkü etkinliği. 

Londra Dayanışma Nöbetleri 3-5 Çarşamba günleri The Strand’daki Avustralya  Evi’nin önünde, Cumartesi günleri 12-14:00 HMP Belmarsh önünde, 16:00- 18:00 de ise Piccadilly Circus’ta sürmektedir.

2706610cookie-checkGazetecilik bir Suç Değildir! 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.