‘GKRY emrivaki yapmaya çalıştı’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB ilişkilerinin ”Kıbrıs sorununun çok daha ötesinde derin boyutlara sahip olması gerektiğini” belirterek, ”Güney Kıbrıs Rum Yönetimi,kapsamlı çözümün parçası olması gereken unsurları önümüze getirerek bize emrivaki yapmaya çalışmıştır” dedi. 


Erdoğan ve Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen Başbakanlık Merkez Bina’daki görüşmenin ardından ortak açıklamalarda bulundu. 


Başbakan Erdoğan, AB ile ilişkilerde ”yeni bir dönüm noktasının eşiğinde bulunulduğunu” ifade ederek, şunları söyledi: 


”Böyle kritik bir dönemde maalesef ilişkileri sıkıntıya sokabilecek bazı engellerle karşı karşıyayız. Bunun Finlandiya’nın dönem başkanlığına rastlamasını aslında bir talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. Bu bir komisyon çalışmasının neticesi olarak şu anda önümüze gelmiş bulunuyor. Tabii bir tarafın uzlaşmaz tutumu ve kabul edilemez talepleri yüzünden dönem başkanı Finlandiya, özellikle bu sıkıntıları yaşama durumunda kalmıştır. 


Türkiye olarak başından beri Finlandiya’nın iyi niyetli yaklaşımlarına bizler de iyi niyetle karşılık vermenin gayreti içinde olduk ve sorunun aşılması için fikirler üretik. Şu kalan kısa süre içerisinde de yine müşterek olarak bu tür fikirler üretmeye gayret edeceğiz. Fakat Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kapsamlı çözümün parçası olması gereken unsurları önümüze getirerek bize emrivaki yapmaya çalışmıştır. Özellikle görüşmemizde komisyon tarafından yapılan tavsiyenin yol açabileceği olumsuz etkileri Sayın Vanhanen’e izah ettim.


Türkiye-AB ilişkilerinin Kıbrıs sorununun çok daha ötesinde derin boyutlara sahip olması gerektiğinin de altını çizdim. Üyeliğimiz sadece Türkiye ve AB’nin değil bütün dünyanın yararına sonuçlar doğurabilecek büyük bir projedir. Biz bu bilinçle, bu anlayışla yola çıktık.”


Karşılaşılan güçlüklere rağmen hiçbir zaman duygusal davranmadıklarını, aklı selimi elden bırakmadıklarını belirten Başbakan Erdoğan, görüşmelerde çözüme ulaşılması için iyi niyetli gayretleri bundan sora da sürdüreceklerini Vanhanen’e ilettiğini söyledi.  

1036320cookie-check‘GKRY emrivaki yapmaya çalıştı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.