Cinsel sorunlarımız

Kısa bir süre önce medyada Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneğinin (CETAD) hazırladığı bir dosya “İyi kızlar orgazm olamıyor” başlığıyla yer almıştı. CETAD’ın AB tarafından finanse edilen ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında desteklenen ’’Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk’’ projesi medyada; çocukluğunda düzenli, ödevlerini zamanında yapan, yaramazlık yapmayan, her yerde kendisinden beklendiği gibi davranan, genç kız olduklarında da cinsellikle ilgili konuları kendi ahlaklarına yakıştırmayan, erkek arkadaş edinmekte isteksiz olan, sadece çeyiz hazırlamak ya da okulunu bitirmekle ilgilenen kadınların ’’iyi kız’’ sendromu yaşadığını ve ’’iyi kız’’ olarak tanımlanan her 10 kadından 9’unun yetişkinlikte orgazm olamadığı şeklinde yer almıştı.


Radyosundan televizyonuna, internet gazetesinden yazılı basınına kadar medya kuruluşları bu haberle ilgilendi ama CETAD’ın nasıl bir dernek olduğundan, ne tür çalışmalar ve etkinlikler düzenlediğinden söz eden olmadı.


İşte bu dernek 24-26 Kasım tarihleri arasında İstanbul Ceylan Inter-Continental otelinde 6. Cinsellik Ve Cinsel Tedaviler Ulusal Kongresi’ni düzenledi. Bu kongrelerin beşincisi 2004 yılında The Marmara Oteli’nde düzenlenmişti. İki yılda bir düzenlenen bu kongrelerde cinsellikle ilgili sorunlar ve tedavileri üzerinde çalışan ve Türkiye’nin her tarafından gelen hekim, psikolog hemşire, pedagog vs. gibi meslek grupları toplanıp bir değerlendirme yapıyor.


Bu dernek sadece kongreler, sempozyumlar düzenlemiyor, halkı cinsellik konusunda aydınlatabilecek, cinsel tedaviyi bilimsel ölçütler ve etik kurallar içerisinde yapabilecek cinsel terapistler de yetiştiriyor. Yıllarca cinsel işlev bozuklukları ve cinsel tedaviler konusunda çalışan hekimler, öğrendiklerini CETAD’ın çatısı altında yeni meslektaşlarına anlatıyor.


Derneğin en önemli özelliklerinden biri de cinsellik konusunda yapmış olduğu araştırmalar. Örneğin yaptıkları araştırmalardan alınan sonuçlara göre Türkiye’de her 10 kadından biri vajinusmus sorunu yaşadığını biliyor muydunuz? Bu rakam gerçekten korkutucu bir rakam. Bu araştırmada “ilk cinsel birleşmeniz ya da birleşmeyi denemeniz sırasında korku, kasılma, acı hissi ya da kaçınma davranışınız nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmediği oldu mu?” sorusuna her 100 kadından 54’ü “evet” yanıtı vermiş. 


CETAD’ın yaptığı kongreler, araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye’de kadınlar hala daha cinselliği kendisi için değil, eşini memnun etme ve ona karşı görevlerini yerine getirme olarak görüyor ve yaşıyor.


Görülen o ki, bu konuda kat edilecek uzun bir yol var önümüzde ve sağlıklı bir toplum olmak için bir an önce bu yola çıkmak gerekiyor.



 

668760cookie-checkCinsel sorunlarımız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.