Göçmenler İngiltere’yi terk mi ediyor?

Doç. Dr. Tuncay Bilecen / BİSİKLETLİ GAZETE LONDRA  – Salgının yarattığı ekonomik tahribat ve belirsizlik en çok göçmenleri vuruyor. Düşünce kuruluşu “Economic Statistics Centre of Excellence”ın (ESCoE) araştırmasına göre Temmuz 2019 – Eylül 2020 döneminde Birleşik Krallık doğumlu olmayan 1 milyon 300 bin kişi ülkeyi terk etti.

Dünyada salgından en çok etkilenen ülkelerden biri de Birleşik Krallık. 17 Ocak 2021 itibariyle Birleşik Krallık’ta salgına üç buçuk milyona kişi yakalandı ve 90 bin kişi hayatını kaybetti. Salgının yarattığı ekonomik durgunluğun ise 300 yıldır Birleşik Krallık’ta görülmeyen boyutta olduğu ifade ediliyor. Kuşkusuz bu ekonomik yıkımdan etkilenenlerin başında göçmenler geliyor.

“British Jobs For Brıtısh Workers” Rüyası Gerçek Mi Oluyor?

Brexit’i savunanların “British jobs for British workers?” rüyası gerçek mi oluyor? İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yayınlanan işgücü anketine göre geçen yıl, Londra’da Birleşik Krallık doğumluların iş piyasasındaki sayısı çeyrek milyondan fazla arttı. Bir başka deyişle, otelcilik, eğlence ve turizm gibi ağırlama sektörü ağırlıklı Londra’da istihdam edilenler arasında British doğumlu olanların oranı % 10 artmış durumda. Salgına rağmen böyle bir istatistiğin ortaya çıkması biraz şaşırtıcı değil mi? Oysa sorunun cevabı Birleşik Krallık doğumlu olmayanların ülkeyi terk etmesinde yatıyor.

İngiltere Doğumluların İşgücündeki Oranı Neden Artıyor?

Düşünce kuruluşu “Economic Statistics Centre of Excellence”ın (ESCoE) araştırmasına göre Temmuz 2019 – Eylül 2020 döneminde Birleşik Krallık doğumlu olmayan 1 milyon 300 bin kişi ülkeyi terk etti. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük nüfus düşüşüne tekabül ediyor. Birleşik Krallık doğumluların işgücü piyasasındaki artışının alâmeti farikası da bu istatistikte gizli. Bu da salgından ekonomik olarak en çok göçmenlerin etkilendiğini ve iş kayıplarının geri dönme yönünde bir eğilimine yol açtığını gösteriyor. Ancak bu dönüşü “kesin dönüş” olarak değerlendirmek için daha çok erken. Uygun koşullar oluştuğunda eğer vize sorunu yaşamazlarsa dönenlerin büyük bir kısmı tekrar Birleşik Krallık’a adım atacaklardır.

Salgın Neden En Çok Göçmenleri Vurdu?

Peki, salgın neden en çok göçmenleri etkiledi? Bu sorunun cevabı aslında sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü bu sonucun ortaya çıkmasına yol açan birçok parametre var. Göçmenler (özellikle de yakın zamanda gelenler) bütün dünyada olduğu gibi henüz uyum sürecini geçirdikleri, işgücü piyasası hakkında daha az bilgi sahibi oldukları ve çoğu henüz ekonomik güvence sahibi olmadığı için bu tür krizlerden ilk etkilenen grup olmaları çok muhtemeldir.

Öte yanda Londra özelinde bakt ığımızda, ağırlama sektöründe istihdam edilenlerin büyük çoğunluğunun göçmenlerden oluştuğunu görmekteyiz. Salgından en çok etkilenenlerden biri de restoranlar, hoteller vs. olduğu için bu kişilerin işlerini kaybedip bu belirsiz dönemi ülkelerinde geçirme kararı almaları bir başka olasılık gibi görünüyor. Diğer taraftan Brexit’i de hesaba katmamız lazım.

Eğitimden sağlığa kadar Birleşik Krallık’taki birçok alanı etkileyen Brexit de göçmenlere geri dönme yönünde bir baskı yaratmış olabilir. Geçtiğimiz yılın ortasında Ankara Anlaşmalıların salgından nasıl etkilediğine ilişkin online bir anket çalışması yaptım. Bu anketin sonuçlarına göre Birleşik Krallık hükümetinin destek paketinden yararlanan Ankara Anlaşmalıların oranı % 42 idi. “Salgın süresince çalışmaya devam ettiniz mi?” sorusuna katılımcıların % 75’i “hayır” cevabı verdi. Yine, “salgını sürecinde gelir kaybına uğradınız mı?” sorusuna ise Ankara Anlaşmalıların % 88’i “evet” diyor. Bütün bu cevaplar özellikle anlaşmanın ilk yıllarında olanlar açısından bu dönemin hiç de iyi geçmediğini gösteriyor.

Biz sosyal medyada gelen, gelmek isteyen Ankara Anlaşmalıları tartışa duralım, anlaşma vizesini alıp İngiltere’ye ayak basan ancak iş bulamadığı için sermayeden yiyen ya da umduğunu bulamayan birçok Ankara Anlaşmalı, -yukarıdaki çalışmaya paralel olarak geri dönmek zorunda kaldı- bazıları da böyle giderse geri dönmeyi düşünüyor.

Kaynak: www.escoe.ac.uk/estimatingthe-uk-population-during-thepandemic

2486960cookie-checkGöçmenler İngiltere’yi terk mi ediyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.