Gürcistan barış planını kabul etti

Planda, Sarkozy'nin Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmeleri sırasında bazı değişiklikler yapıldı ve bu değişikliklere Medvedev'in de onay verdiği açıklandı.

Saakaşvili ve Sarkozy düzenledikleri basın toplantısında planını değiştirilmiş halinin kabul edildiğini açıklarken Saakaşvili, ''Bu bir siyasal belge ve ilkelerde tam bir görüş birliği içerisinde olduğumuzu düşünüyorum'' dedi.

İki lider değişikliğin, ''Güney Osetya'nın gelecekteki statüsünün yapılacak müzakerelerde ele alınması'' maddesi dahil bazı bölümlerin belgeden çıkarılması şeklinde olduğunu kaydettiler.

"RUSYA GÜRCİSTAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILI"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Osetya'ya yönelik askeri operasyonlarının, Gürcistan'ı ele geçirme ve hükümeti devirme girişimi olduğu iddialarını sert dille eleştirdi.
Lavrov, Financial Times gazetesinde yayınlanan yazısında, Rusya'nın askeri eyleminin, "kışkırtma olmaksızın vatandaşlarına yönelik saldırıya orantılı bir cevap" olduğunu belirtti.
Moskova'nın Gürcistan'ın hiçbir parçasını işgal ya da ilhak eğiliminde olmadığını ifade eden Lavrov, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını yineledi.

Lavrov, önümüzdeki birkaç gün içinde Gürcistan'ın askeri girişimlerde bulunmaktan kaçınması ve askerlerini bölgeden uzak tutması koşuluyla Rusya'nın, geçici olarak düşmanlıklara son verilmesi eylemini kalıcılaştırmak için gereken diplomatik adımları atmaya devam edeceğini söyledi.

GÜRCİSTAN'DA 3 GÜNLÜK ULUSAL YAS

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Güney Osetya'daki çatışmalar nedeniyle ülke genelinde 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini bildirdi.

Saakaşvili, Patrik 2. İlia'nın yönettiği ayine katıldıktan sonra yaptığı açıklamada, çatışma bölgesinde hayatını kaybedenler için bugünden geçerli olmak üzere 3 günlük yas ilan ettiklerini kaydetti.

Güney Osetya'daki çatışmalarda "en az bin" kişinin öldüğünü söyleyen Saakaşvili, büyük acı çektiklerini ifade etti.

Öte yandan, Gürcistan'ın yeniden bütünleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili, Gürcü birliklerinin Abhazya'daki Kodori vadisinden tamamen çekildiklerini ifade etti.

1176400cookie-checkGürcistan barış planını kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.