Greenpeace: Çernobil’de 93 bin kişi öldü

Beyaz Rusya Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yapılan araştırmaya dayanan raporda, Çernobil kazasından dünya çapında 2 milyar kişinin etkilendiği, 270 bin kişinin kansere yakalanacağı bunların 93 binin ölümcül olacağı kaydedildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), 26 Nisan 1986’da Çernobil nükleer reaktöründeki kaza sonucu 4 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor. Patlama sonucu kuzey ve batı Avrupa’ya, hatta ABD’nin doğusuna kadar radyoaktif bulutlar yayılmıştı.

Greenpeace nükleer karşıtı eylemcisi İvan Blokov, UAEK’yi ”insanlık tarihindeki bu en ciddi nükleer kazanın etkilerini örtbas etmekle” suçladı. Greenpeace’in raporunda ayrıca, Rusya, Ukrayna ve Belarus’ta felakete bağlı çeşitli hastalıklardan 200 bin kişinin ölmüş olabileceği tahmininde de bulunuldu.

Raporda, Beyaz Rusya’da kanser vakalarının 1990-200 arasında yüzde 40 arttığı, çocuklardaki tiroit kanseri vakalarının 88.5 kat arttığı belirtildi. Bölgede lösemi, meme, böbrek, akciğer, mesane kanserlerinde de artış saptandığı kaydedildi.

Patlama sonucunda yüz binlerce kişinin yerlerinden olmasının da insanlar üzerindeki olumsuz etkisine değinilen raporda, şöyle denildi:

“Bozulan sağlık, sağlık sistemlerin artan maliyeti, insanların yerlerinin değiştirilmesi, tarımsal alanların kaybı ve gıdaların kirlenmesi, ekonomik kriz, siyasi problemler gibi unsurların karşılıklı etkileşimi genel bir kriz yaratıyor.”

FOTOĞRAF: Ukrayna’da Çernobil felaketi anısına dikilmiş anıt…

 

 

1126930cookie-checkGreenpeace: Çernobil’de 93 bin kişi öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.