Güzelliğin emekçileri greve gitti

Çoğu Doğu Avurpa ülkelerinden geçici sözleşmelerle Milano’ya gelen modeller, düşük ücretler karşılığında ve sigortasız çalıştırıldıklarını söylediler.

Modellerin grevini merkezi Milano’da bulunan Associazione Servizi Moda düzenledi. Guido Dolci‘nin başkanı olduğu dernek, meslek olarak modelliği seçen,bu nedenle Milano’ya gelen onlarca Doğu Avrupalı modelin haklarını güvence altına almak, sömürülmelerini önlemek amacıyla yola çıktığını duyurdu.

Batılı model ajanslarının 1990’ların sonlarından itibaren yeni model arayışında Doğu Avrupalı modelleri tercih ettikleri, bu ülkelerden gelen genç kızların daha düşük ücretlere çalıştırıldıkları belirtildi.

Ayrıca küzey Avrupa ülkelerinde yaşayan modellerin beslenme alışkınlıkları nedeniyle Doğulu meslektaşlarına oranla kilolu oldukları, bu nedenle Doğulu modellerin daha çok tercih edilir olduğu da vurgulandı.

1990’larda hakim olan model anlayısının artık var olmadığı. Modacıların genç bir modelle 8 il değil en çok 2-3 yıl çalıştıkları, yeni yüzlere olan ihtiyaç nedeniyle modellık mesleğinin kısa süreli, güvencesiz ve çok düşük ücretler ödenen bir mesleğe dönüştüğüne de dikkat çekildi.

Gelecekleri için İtalya’yi seçen Doğu Avrupalı modellerin yabancı oldukları için İtalyan meslektaşlarına oranla daha çok sömürüldükları gerekçesi ile Milano’daki Moda Hizmetleri Derneği , CGİL sendikasının da desteğini alarak 17 mayışta genç modellerin de katılımıyla ilk grevi gerçekleştiri. Böylece genç modeller, çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi, düşük ücretlerin arttırılması, sigorta, ve oturma izni gibi pratik konularda gerekli işlemlerin yapılması yönünde seslerini duyurdular…

1129820cookie-checkGüzelliğin emekçileri greve gitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.