Hackney’de Müslüman okul için imza

Ünlüer ile Hackney Belediye Meclis üyeleri Abdul G. Mulla ve Faizullah Khan, Aziziye Camii’sinde bir basın toplantısı düzenledi.


Ünlüer, İngiltere’nin sosyal yatırımları içinde dini okul açmak isteyen toplumlara ödenek ayırdığını belirterek, eğitim sisteminde başarı oranı çok yüksek olan bu okulları Hackney’de Müslüman topluma kazandırmak için Hackney Eğitim Geliştirme Birliği (Hackney Muslim Education Development Associates – HMED) çatısında biraraya geldiklerini anlattı.


Hackney’de Müslüman nüfusun yüzde 17 dolayında olduğunu belirten Ünlüer şöyle konuştu:


“Okul için öncelikle Müslüman ailelerin okul talebi olması gerekir. Bunun için her Müslüman ailenin adresine postayla göndereceğimiz mektuplar mutlaka cevaplandırılmalıdır. Müslüman aileler tanıdık ve komşularına form sağlamak için bizimle ilişkiye geçmelidir. Müslüman ailelerin çocuklarımıza iyi bir eğitim ve iyi bir gelecek sağlamak için formları doldurup göndermelerinin yanısıra gönüllü çalışmalarımıza da katılmalarını temenni ediyoruz.”


HÜKÜMETİN KATKISI YÜZDE 90


“Yeterli talebi kanıtladıktan sonra Merkezi hükümete başvurularak ödenek sağlanacaktır” diyen Ünlüer daha sonraki süreci de şöyle aktardı:


“İngiltere dini eğitim yapmak için yeterli öğrenci olduğunu kanıtlayan toplumlara okulun yüzde 90 bütçesi ve bütün giderlerini karşılamaktadır. Okula alınacak çocuklar kendi inanç gruplarına göre kabul edilmekte ve diğer inanç grupları için de çok az bir kontenjan sağlanmaktadır. Okullarda İngiltere ulusal eğitim proğramında okutulması zorunlu kılınan matematik, bilim, fizik, sanat, İngilizce ve ‘seks ve aile yaşamı’ desler ile dini okula özgü müfredat yeralacaktır. Okullar hükümetin denetimi altında eğitimlerini sürdürecektir. Açılacak Müslüman okul medrese anlayışı dışında modern eğitim yapan bir okul olacaktır. Nisan’ın sonuna kadar başvuruyu tamamlayarak yapmak zorundayız. Eğer kabul edilirse 2010’da Hackney’e 300 öğrencili bir Müslüman Erkek Ortaokulu’nu kazandırmayı hedefliyoruz. Bölgedeki Müsümanlar’dan talep olacağı ve hükümetten de kolayca ödenek sağlanabileceğini umuyoruz…”                                              


“MÜSLÜMANLARIN SAYISI ÇOK OKULU YOK”


Ünlüer İngiltere’de Hristiyanlar’dan sonra en çok Müslümanlar’ın bulunmasına rağmen, Yahudi toplumunun daha fazla okulları bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi:


“4 bin 400 Church of England okulu, 2 bin 160 Roman Katolik okulu, 35 Yahudi okulu ve 2 tane de Sigh okulu bulunuyor. 1997’de Yusuf İslam’ın kişisel uğraşları sonunda ilk kez 1997’de islami ilkokul açılmıştı. Şu an eğitimdeki 6 Müslüman okulun 4’ü orta ve 2’si ilk eğitim vermektedir. 1 milyon 700 bin Müslüman için yalnızca 6 okul çok az bir sayı… Londra’ya üçüncü Müslüman okulu Hackney’de kazandırmış olacağız…”


DİĞER SEMTLERE DE ÖRNEK PROJE


Ünlüer, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin Aziziye Camii’sine 020 8806 1147’e telefon edebilecekleri gibi, 8 Nisan saat 15’de Süleymaniye Camii’sinde 15 Nisan’da 15.30’da Aziziye Camii’sinde bilgilendirme toplantısı yapılacağını sözlerine ekledi.


Faizullah Khan da Hackney’de farklı ülke kökenli Müslümanlar’ın biraraya gelerek örnek bir girişim başlattıklarını belirterek, “Bugün Hackney’de yapmak istediğimizi yarın Islington’da, Haringey’de, Tower Hamlet’de de hayata geçirileceğini umuyoruz. Biz Hackney’de elde ettiğimiz tecrübeleri diğer semtlerdeki dindaşlarımızla da paylaşacağız” diye konuştu.


FOTOĞRAF: Hackney’e Müslüman bir okul kazandırmak için HMEDA çatısında biraraya gelen Belediye Meclis üyeleri Faizullah Khan, Abdul G. Mulla ve Muttalip Ünlüer…

789800cookie-checkHackney’de Müslüman okul için imza

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.