Hakimden Dev-Solculara: Sizi seviyorum

Dev-Sol örgütü ana davasını bugünkü duruşmasında sanıklarla hakim arasında ilginç diyaloglar yaşandı.


Yargıtayın eksik evrak nedeniyle haklarındaki kararı bozduğu 1243 sanığın yasa dışı Dev-Sol örgütü ana davası kapsamında yeniden yargılanmalarına devam edildi. Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan 29’u ile avukatları katıldı. Duruşmada söz alan sanıklar, Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını, ayrıca savunmalarını hazırlamak için dosyalardaki belge ve tutanakların kendilerine verilmesini istediler.


Firari sanık Dursun Karataş ve bir kısım sanığın avukatı Taylan Talay da daha önce verilen mütalaanın geri çekilmesi yönündeki taleplerini tekrarladıklarını bildirdi. Talay, ayrıca sıkıyönetim mahkemesince haklarında beraat kararı verilenler ve ölenlerin dışındaki 486 sanığın duruşmaya çağrılıp dinlenmelerini ve bozmaya karşı diyeceklerinin sorulmasını istedi.


Avukat Mustafa Yılmaz da sanıklar hakkında dosyada ifadelerden başka bir delil olmadığını, bu ifadelerini de işkence altında verdiklerini öne sürerek, ”Elde edilen deliller hukuka aykırı olarak sıkıyönetim zamanında elde edilmiştir. Dolayısıyla avukatlığını yaptığım sanıkların beraatlerine karar verilmesini istiyorum” dedi.


Duruşmaya ilk kez katıldığını belirten sanık Nuri Özer de Yargıtayın bozma ilamına uyulmasını isteyerek, “Bizim hakkımızda 12 Eylül döneminde delil toplayan askeri hakim, daha sonra yargılama aşamasında da yer alarak delillerin değerlendirilmesine katıldı. Bu nedenle yapılan işlemler usulsüzdür. Avukatların beyanlarına ve diğer sanıkların savunmalarına ben de katılıyorum” diye konuştu.


Duruşmaya ilk kez katıldıklarını söyleyen diğer sanıklar Necla Can, Yılmaz Köse, Şener Aktaş, Kenan Motor, Erdal Ketenci, Mehmet Güngörmez ve Kadir Günaydın da yargılamanın adil olmadığını düşündüklerini ifade ederek, bozma ilamına uyulmasını istediler.


HEYET BAŞKANINA “BİZİ SEVMİYORSUNUZ” ELEŞTİRİSİ


Duruşma devam ederken söz alan sanık Mehmet Doğan, Cumhuriyet savcısına konuşulanları dinlemesini istediğini söylediği halde Savcı Alaattin Demir’in kendisine “Seni ilgilendirmez. Siz kendi işinize bakın hadi” diye hitap ettiğini öne sürerek, “Savcı duruşma sırasında diğer duruşma dosyalarıyla ilgilenmektedir. Bizi dinlemesini istiyorum” dedi.


Bu sırada bazı sanıklar da Mahkeme Başkanı Burhan Karaloğlu’na “Siz bizi sevmiyorsunuz” diye seslendi. Bunun üzerine Başkan Karaloğlu, “Biz bütün insanları seviyoruz. Sizi de seviyoruz” şeklinde cevap verdi.


Başkan Karaloğlu’nun cevabı üzerine söz alan sanık Feridun Osmanoğlu, ”Biraz önce mahkeme başkanı olarak bizleri sevdiğinizi söylediniz. Ancak ben sizi sevmiyorum. Ben bu dava nedeniyle yıllarca işkence gördüm. Siz bizi sevmeyin. eski TCK’nın 146/1. maddesi ile yargılanıyorum. Ne ile suçlandığımı anlayabilmiş değilim” dedi.
Dava dosyasındaki belge ve tutanakların sanık ve avukatlarına verilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, son savunmaların hazırlanması için duruşmayı erteledi.


BİN 243 BİN KİŞİ YARGILANIYOR


Önceki duruşmalarda esas hakkındaki görüşünü açıklayan Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Cengiz Çalışkan, 1243 sanığa “adam öldürme”, “adam öldürmeye teşebbüs”, “silahlı gasp”, “pankart asma”, “afiş yapıştırma”, “patlayıcı madde atma” ve “izinsiz toplantı ve gösteri yapma” gibi 825 eylem suçu isnat edildiğini hatırlatmıştı.


Savcı Çalışkan, yasa dışı Dev-Sol örgütünün lider kadrosunda bulunan Dursun Karataş’ın da aralarında yer aldığı 176 sanığın, TCK’nın 146/1. maddesi uyarınca ”anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan müebbet ağır hapis cezasına çarptırılmasını, bunlardan vefat ettiği anlaşılan 13’ü hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasını istemişti. Savcı Çalışkan, diğer sanıklar hakkındaki davanın ise ölüm ya da zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını öngörmüştü.


25 YILLIK DAVA


1. Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi, 1981 yılında başlanan ve yaklaşık 10 yıl süren yargılamanın ardından aralarında örgüt lideri Dursun Karataş’ın da bulunduğu 1243 sanığa “örgüt yöneticiliği yapma”, “adam öldürme”, “kamu malına zarar verme”, “polise mukavemet” gibi çeşitli suçlardan dolayı idam ve çeşitli hapis cezaları vererek, dosyayı Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.


Dosya, Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesinin de cezaları sanıklara tebliğ etmesinden sonra Yargıtaya gitmiş ve Yargıtay, dosyada evrak eksiklikleri olduğu gerekçesiyle kararı 2 yıl önce usul yönünden bozmuştu.


ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM


Bu arada, Üsküdar Adliyesi önünde toplanan bir grup, duruşma sırasında pankart açarak çeşitli sloganlar attı. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı polislerin kontrol altında tuttuğu grup, duruşmanın tamamlanmasından sonra dağıldı.


 

1035410cookie-checkHakimden Dev-Solculara: Sizi seviyorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.