Hamas kabineyi Abbas’a sundu

Gazze’de, Abbas’a kabine listesini sunduktan sonra açıklama yapan Filistin Başbakanı Haniye, Abbas’a listeyi verdiğini ve görüşmesinin çok iyi geçtiğini belirtti. Haniye, bakanların isimlerini açıklamadı, ancak bazı isimleri vermekle yetindi. Haniye, yeni kabinede Hamas üyelerinden Said Siyam’ın İçişleri Bakanı, Mahmud Zahar’ın da Dışişleri Bakanı olacağını söyledi.

Haniye’nin verdiği bilgiye göre, yeni Filistin hükümetinde 10’u Gazze’den, 14’ü Batı Şeria’dan 24 bakan yer alacak. Haniye, bakanlar arasında birinin Hıristiyan, birinin de kadın olduğu belirtti. 25 Ocak’taki genel seçimden önceki El Fetih kabinesinde de 24 bakan bulunuyordu.

İsmail Haniye, basın toplantısında yeni hükümetin üyelerinin ”profesyonel, eğitimli, teknokrat” olduklarını belirtti ve yeni yüzler olarak tanımladı.

Parlamentoda Filistinli gruplarla koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, kabinede Hamas milletvekillerinin yanı sıra, dışarıdan bazı isimlerin ve teknokratların da olması bekleniyor.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de bugün koalisyona katılmayacağını açıklamıştı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye ile görüşmesinden sonra, yeni hükümeti ve programını 24-48 saat içinde inceleyeceğini belirtti. Abbas, parlamentonun da çok yakında toplanarak, yeni hükümetin güven oylamasının yapılacağını kaydetti.

Öte yandan, Gazze Şeridi’nden Batı Şeria’ya geçmesi İsrail tarafından yasaklanan isimler arasında bulunan Yeni Filistin Başbakanı İsmail Haniye, kendisine başbakan yardımcısı olarak, Batı Şeria’da, Nablus’taki El Neceh üniversitesi öğretim görevlilerinden Nasreddin Şaer’i (48) yardımcı olarak atadı.

Hamas içinde ılımlı isimlerden biri olarak bilinen Şaer’in uzun süredir Hamas üyesi olduğu, ancak Hamas’ın silahlı kanadında yer almadığı belirtildi.

Londra eğitimli Nasreddin Şaer’in aynı zamanda Eğitim Bakanlığı görevini üstleneceği de öne sürülüyor. 

1125340cookie-checkHamas kabineyi Abbas’a sundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.