Hamas yumuşuyor…

Haaretz gazetesi, Filistin’de iktidara gelen Hamas yönetiminin, ateşkes uyarınca İsrail’e yönelik herhangi bir şiddet eylemi düzenlememeyi ve diğer Filistinli örgütlerin saldırılar yapmasını önlemeyi taahhüt ettiğini yazdı.

Gazetenin, İsrailli siyasetçi ve savunma yetkililerine dayandırdığı haberinde, ateşkesin koşulu olarak İsrail ordusunun Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde militanlara yönelik saldırılarına son vermesinin istendiği belirtildi. Önerinin, Mısırlı arabulucular ve sorunun diğer taraflarınca İsrail’e ulaştırıldığı kaydedildi.

İsrail, Hamas ile görüşmek için örgütün öncelikle şiddetten vazgeçmesini ve İsrail’i tanımasını şart koşuyor.
İsrail ve Filistin lideri Mahmud Abbas, 2005 yılı Şubat ayında gayri resmi bir ateşkese varmışlardı. Hamas, ateşkese çoğunlukla uymuştu.

İSRAİL’İ TANIMA SİNYALİ

Öte yandan Filistin’de yeni kurulan hükümetin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar, İsrail’in tanınması konusunda bir referandum olasılığını ortaya attı.


İsrail’i ve bu ülkeyle imzalanan anlaşmaları tanımaması ve şiddetten vazgeçmemesi halinde Batılı ülkelerin yardımları keseceği tehditleri karşısında kalan Filistin Yönetimi’nin bakanı Zahar, İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte, “iki devletin” bir arada varolma olasılığını İsrail-Filistin anlaşmazlığına çözüm olarak sundu.

Haberde, Zahar’ın, bir İsrail devleti ile bir Filistin devletinin birlikte varolma olasılığını ele almak amacıyla uluslararası toplumla müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söylediği, bununla birlikte İsrail ile uluslararası müzakerecilerin Filistin’e önceden bir karşılık sunmalarının gerektiği uyarısında bulunduğu belirtildi. Haberde, Gazze’de mülakat veren Zahar’ın, “Yanıt vermeden önce (teklifleri) dinlemeliyiz. Eğer teklifler çok basit, çok açıksa, Filistinlilerin isteklerini karşılıyorsa, karar verebiliriz, aksi takdirde, istişare etmeli ve halka sormalıyız. Filistin’in tapusunun sahibi biz değiliz” dedi.

Times’ın Zahar’a, İsrail’in ortadan kalkmasını isteyen, şiddetten vazgeçmeyi reddeden Hamas’ın BM, ABD, AB ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün ısrarları karşısında, birlikte varolan iki devletin bölgede her türlü barış anlaşmasının müdahil tarafı olmasını sağlamak için nasıl bir manevra yapacağını sorması üzerine, “İki devletin birlikte varolmasına ilişkin Dörtler’in konsepti nedir ve hangi temeldedir? Önce bu soruya bir yanıt almamız lazım, sonra hükümet içinde bunu tartışırız. Bunu Başkanımızla tartışırız” yanıtını verdi.

Zahar, ayrıca, “Bunu mecliste görüşürüz, sonra belki de halka ne düşündüğünü sormamız gerekebilir. Söz konusu olan onların ülkesi, bu hükümetin ülkesi değil. Ayrıca, bu anlaşmaları kınamaları, reddetmeleri ya da kabul etmeleri gerektiği konusunda insanları nasıl ikna edebiliriz ki? Bugün itibarıyla nihai bir yanıtımız yok. Bekleyelim, tartışalım ve değerlendirelim” ifadesini kullandı.

 ABD FİLİSTİN’E YARDIMI ARTIRACAK

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, ABD’nin Filistinlilere yardımı artıracağını, ancak Hamas egemenliğindeki Filistin Yönetimi’ne doğrudan yardım yapılmayacağını söyledi.

Sözcü, yazılı bir açıklama yaparak, yardımın nasıl dağıtılacağı konusuna önümüzdeki günlerde açıklık getirileceğini belirterek, ”Hamas önderliğindeki hükümete Amerikan yardımı yapmayacağız. Biz teröristlerle muhatap olmayız, teröristlere para vermeyiz” ifadesini kullandı.

ABD, terör örgütü kabul ettiği Hamas’ın seçimlerdeki galibiyetinin ardından Filistin Yönetimi’ne doğrudan yardım yapılmayacağını daha önce açıklamış, ancak Filistinlilere yardımı, Filistinli mülteciler için kurulan BM ajansı UNRWA ya da Amerikan Uluslararası İşbirliği Ajansı USAID gibi kurumlar aracılığıyla yapacağını duyurmuştu.
McCormack, Filistinlilere Amerikan yardımının bu yıl için 75 milyon dolar olduğunu, ancak hükümetin bu bütçeyi artırabileceğini kaydetti.

1126260cookie-checkHamas yumuşuyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.