Hamburg´taki Türkiye kökenli politikacılar

Brüksel´de UBP Heyeti´ne artık CDU´lu Türkiye kökenli milletvekili dostlar bu işi çok daha iyi yapmakta oldukları için son kez eşlik ederken geziyle ilgili gözlemlerimi daha sonraki yazıma bırakıp sizlerle Almanya´ya ve özelikle Hamburg´a yönelik düşüncelerimi paylaşmak arzusundayım. Almanya Kuzey Kıbrıs için her geçen gün daha fazla önemli rol oynayan ülke konumunda. Özellikle Almanya´daki Türkiye kökenlilerin sayıca çok oluşu ve yaşamın her alanında sürekli daha etkin konuma gelmeleri hem Türkiye hem de KKTC için de bir şans. Geçtiğimiz Cumartesi Günü Berlin´de yapılan Almanya Türk Toplumu Kongresi´nde Kuzey Kıbrıs dostu başkan Kenan Kolat ´Bizler birer Almanyalıyız. Almanya´nın kalkınması ve bu ülkede herkesin daha iyi koşullarda yaşaması için çabalıyoruz. Ancak kalbimizin Türkiye için de atması kimseyi şaşırtmamalı derken aynı gün ATT tarafından göçmenler için yaptığı çalışmalar nedeniyle ödül alan Prof. Dr. Yasemin Karakaşoğlu ´Babam Türk ve annem Álman. Her iki ülkeye de eşit şekilde loyalim ve bunun iki ülkeye de hiç bir zararı yok.´ diyerek Türkiye kökenli Almanyalıları tanımlamaktaydı. 

Türkiye maçları sonrası ellerinde Türk bayrakları ile ve Almanya maçlarında Alman bayrakları ile ama Türkiye ve Almanya oynadığında çoğu hiç çekinmeden Türkiye´yi destekleyen Almanya´nın hem Almanya´yı hem de Türkiye´yi seven yeni yerlileri Kuzey Kıbrıslı Türkler konusunda da çok hassaslar. Türkiye´nin haksızlığa uğramasına karşı nasıl tepkili oluyorlarsa aynı şekilde Kıbrıs´ta Türkler´in haksızlıklarla boğuşmasına karşı da sessiz kalmamaktalar. Ve seslerini her geçen gün daha da yükseltmekteler. 

Bugün size Kuzey Kıbrıs´ın birçok dostunun olduğu ve bu dostların da ´desteğe hazırız´ dediği Hamburg Eyaletini biraz olsun tanıtmak istiyorum. Hamburg aslında bir eyalet statüsünde olan kentlerden biri. Ancak Almanya için çok önemli bir ticaret merkezi. Dünyanın sayılı limanlarından da biri. Bir milyon sekiz yüz bin civarında bir nüfusu var. Alman olmayanların oranı % 14,1. Buna bir de Alman vatandaşı olduğu için bu tarz istatistikler dışında kalanları ekleyecek olursak Hamburg´un Türkiye kökenli vatandaşlarının oldukça kalabalık bir grup oluşturduklarını görürüz. Bu nedenle olsa gerek Berlin ve Bremen gibi Hamburg´ta da Eyalet Parlamentosu´nda çok sayıda Türkiye kökenli milletvekili var. Tam altı kişi. Almanya genelinde 29 eyalet, federal ve Avrupa milletvekili olduğunu da hatırlatayım bu arada! 

CDU´dan Aygül Özkan ve David Erkalp. SPD´den Metin Hakverdi ve Bülent Çiftlik. Yeşiller´den Nebahat Güçlü ve Sol Parti´den Mehmet Yıldız.

Tamamen Almanya iç politikasından ve benim kişisel siyasi tercihimden bağımsız olarak yani sadece Kuzey Kıbrıs´tan bir bakış açısı sunarak yazacak olursam şu anda iktidarda olan CDU ve Yeşiller Koalisyon Hükümeti de kesinlikle Türkiye´nin AB üyeliğine sıcak bakan ve dolayısıyla KKTC konusunda da ekonomik ilişkiler söz konusu olduğunda eyaletin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yapmaktan çekinmeyen bir hükümet. Örneğin bu alanda halen en etkin isimlerden biri olan müsteşar Gunther Bonz geçen yıl Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Salih Usar başkanlığında Hamburg´u ziyaret eden bir heyeti çok sıcak ağırlamıştı. Defalarca Kuzey Kıbrıs´a gelip destek veren Yeşil milletvekili Nebahat Güçlü´nün Eyalet Meclisi Başkan Yardımcısı olarak seçilmesi ve de CDU´lu Aygül Özkan´ın Eyalet Meclisi Ekonomi ve Sanayi Komisyon Başkanı olması da diğer olumlu gelişmelerden sadece ikisi. 

SPD söz konusu olduğunda Eyalet Meclisi´nde örneğin daha önce de parti içinde çok başarılı çalışmalar yapmış olan Bülent Çiftlik gibi bir milletvekilinin olduğu ve de aynı zamanda cesur tavrıyla adada sevilen SPD içinde var olan üç kanattan biri olan Seeheimer Kreis´in sözcüsü federal milletvekili Gerd Andres´ten önce bu görevde olan Türk-Alman Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı federal milletvekili Johannes Kahrs´ında Hamburg´lu olduğunu belirtmem de yarar var. 

Kısacası CDU, SPD ve Yeşiller ve de hükümette çok sayıda Kuzey Kıbrıs´ın dostu olan Hamburg ile ilişkileri geliştirmekte ve de derinleştirmekte büyük yarar var.

1616340cookie-checkHamburg´taki Türkiye kökenli politikacılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.