HDP’de ‘siyasi yasak’ bilmecesi: Aday listeleri hala netleşmedi

Eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile diğer milletvekillerinin de arasında yer aldığı çok sayıda isime yönelik siyasi yasak istendiği için yeni milletvekili listelerinin nasıl oluşturulacağı henüz netleşmedi.

AYM, HDP’nin kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması istemini reddetti. Bu kapsamda HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar’ın, 11 Nisan’da AYM’de savunma yapması bekleniyor. Savunmaların ardından AYM, dosyayı karara bağlayacak. HDP, kapatma kararının seçimden bir gün önce dahi çıkabileceğini belirterek, seçim stratejisini buna göre belirledi. Bu nedenle seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında girilecek.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre; YSK’nin yayımladığı seçim takvimine göre 9 Nisan, milletvekili adaylarının teslimi için son gün. Geçici listenin yayınlanması ve itirazların alınmasının ardından 19 Nisan’da kesin milletvekili aday listesi paylaşılacak. HDP’de aday listesinin belirlenmesi için değerlendirmeler sürüyor. Tüzüğe göre bazı isimler 2 dönem kuralına takılıyor.

Bunun yanı sıra hazlihazırda 56 milletvekilinin 53’ü için siyasi yasak istendiği biliniyor. Bu isimler arasında Buldan ve Sancar da bulunuyor. Kapatma davasında siyasi yasak istenen kişi sayısı ise toplam 451. Bu nedenle milletvekilliği adaylığı listelerinde siyasi yasak istenen kişilerin olup olmayacağı ya da listenin sil baştan yapılıp yapılmayacağı tartışma konusu. Parti kaynakları, tüm ihtimallerin masada olduğunu, ilgili kurulların henüz bir karara varmadığını, süreci değerlendireceklerini belirtiyor.

2678730cookie-checkHDP’de ‘siyasi yasak’ bilmecesi: Aday listeleri hala netleşmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.