HDP’li vekilden şaşırtan çıkış: Erdoğan adım atarsa tabii ki AKP ile uzlaşırız!

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Kronos Haber’e konuştu. Katırcıoğlu, HDP İzmir İl Başkanlığına düzenlenen ve Deniz Poyraz’ın katledildiği saldırıyı “Erdoğan’a mesaj” olarak yorumladı.

NATO Zirvesi kapsamında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmesini de değerlendiren Katırcıoğlu, “Orada demokrasiye evrilme mesajı verildi” diye konuştu.

“ERDOĞAN ADIM ATARSA…”
Katırcıoğlu, “Kürt sorununun çözümü noktasında başlayan ya da başlaması planlanan yeni bir müzakere süreci mi var? Olursa HDP, AKP ile uzlaşır bir ortaklık olur mu?” sorusuna ise Erdoğan’ın adım atması hâlinde uzlaşmaya hazır olduklarını ve çözümün ‘her an’ var olduğunu ileri sürdü.

Katırcıoğlu’nun konuşmasından ilgili bölüm şöyle:

ERDOĞAN ADIM ATARSA HDP AKP İLE TABİİ Kİ TEKRAR UZLAŞIR
“Gönlümden geçer” dediğiniz için tekrar sormak isterim. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yönde adım atsa HDP tekrar AKP ile uzlaşır mı?
Tabii ki.

Gerçekten bu şekilde bir çözüm çıkmasına inanç var mı?
Her an var. Öcalan da söyledi. “Ben bir hafta da çözerim” dedi. Bu çözülmeyecek bir mesele değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile müzakere edilir ve çözülür diyor musunuz?
Evet. Çözüm konusunda bir adım atmayı düşünürse tabii ki konuşuruz. Ben bunun doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü Kürt sorunu sadece Kürt sorunu değil. Türkiye’nin hem eksik demokrasisinin sorunu hem de ekonomik bir sorun. Kürt sorununu çözen bir Türkiye ekonomik sorunlarına da çözebilir.

“ERDOĞAN YARIN ‘BUNU ÇÖZECEĞİZ, KONUŞALIM’ DERSE HAYIR DEMEYİZ”
Dönem dönem girişimler oldu. Oslo gibi, Öcalan’la görüşme ve Çözüm Süreci gibi. Kürt sorunu bu görüşmelere indirgenebilecek bir sorun mu? Bir de demokrasi sorunu diyorsunuz. Bu iktidarla demokrasi sorunu çözülebilir mi?

İktidarın şu anki geldiği nokta bu soruna hayır dememi gerektiriyor, biliyorum. Çünkü şu anda bir nefret bir düşman hukuku uygulanıyor. Ama Erdoğan yarın “biz bunu çözeceğiz, konuşalım” dese hayır demeyiz.

Şunu da biliyoruz, bu artık Uluslararası bir mesele. Türkiye Kürt sorunu uluslararası bir soruna dönüşsün istemiyordu. Bunun için çok çaba gösterdi. Ama özellikle Suriye’de yaşananlar Kürt sorununu uluslararası bir sorun haline getirdi. Dolayısıyla uluslararası katılım olmadan bu sorun çözülemez. Dünyadaki benzer örneklere baktığımızda bunu görüyoruz. Kuzey İrlanda’da Amerika devredeydi. Filipinler’de Türkiye devredeydi.

HDP, Öcalan tarafından müzakere partisi olarak ifade edildi. Bu doğrudur. Müzakere yapabilme arzumuzun olduğunu söyleyebilirim ama müzakere edecek taraflarla, edilebilecek bir ortamın hazırlanması lazım. Bu sorun çözülmeden her hangi bir sorun da çözülemez.

CHP parlamentoda halledelim diyor. Tamam diyoruz. Bir itirazımız yok. Biz problemin çözümü için her türlü uzlaşma teklifine yakınız. Tabii ki kırmızıçizgilerimiz olabilir ama bunlar çözümün konuşulduğu bir süreçte konuşulur. Önceden şudur deyip kestirip atamayız.

2527650cookie-checkHDP’li vekilden şaşırtan çıkış: Erdoğan adım atarsa tabii ki AKP ile uzlaşırız!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.