Hindistan peçeyi tartışıyor

İngiltere’nin ciddi gazetesi The Times Hindistan gündemindeki peçe tartışmasını okurlarına duyurdu.

Gazete, Hindistan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı olmaya aday Pratabha Patil’in düne kadar parlamentonun onayını alabilecek tartışmasız bir isim olarak görülmesine karşın kadınların peçe takmasına karşı çıkınca ülkenin en çok tartışma yaratan kadını olduğunu öne sürdü.

Ilımlı bir Hindu olarak bilinen Patil, peçenin geçmişte Müslüman işgalciler tarafından getirildiğini ve Hindistan gelenekleriyle örtüşmediğini söyledi.

The Times, 1 milyarı aşkın Hindistan nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan Müslümanların toplum liderlerinin bu sözlere öfkeyle tepki verdiğini aktardı.

Kongre Partisi liderliğindeki koalisyon hükümetinin adayı olan Patil’i İslam’a hakaret etmekle suçlayan Müslümanlar, “Dine karışmayan daha laik bir siyasetçinin aday gösterilesini istiyoruz” değerlendirmesini yaptılar.

The Times, “Hindu ve Müslüman toplumlar arasında yakın zamana değin Hindistan’da defalarca patlak veren kanlı çatışmalardan birini alevlendirecek türden bir gerginlik yok ama yine de çok hassas bir konu” yorumunu yaptı.

Patil’e Hintli tarihçilerden de eleştiriler geldiğini aktaran The Times’ın görüş aldığı tarihçiler, 16’ıncı yüzyılın başlarında Babür Prens’in ordularından çok önce Hint kültüründe kadınların başörtüsü ve peçe takma geleneğinin olduğunu belirttiler.

“Peki Kongre Partisi bu tartışma ortamında adayından vazgeçecek mi?” sorusunu “Hayır” diye yanıtlayan gazete, “Hindistan’da cumhurbaşkanlığı büyük ölçüde simgesel bir görev. Daha önce hiç kadın bir cumhurbaşkanı olmadıysa da, daha önem taşıyan başbakanlık koltuğunda Hintli bir kadın oturmuştu; 1984’de suikaste kurban giden Indira Gandi…” diye yazdı…

1153090cookie-checkHindistan peçeyi tartışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.