Hollanda’da eyalet seçimleri yaklaşıyor

Hollanda adına dönüm noktası olarak nitelendirilen seçimler, Senato’nun şekillenmesinde büyük önem taşıyor. Seçimlerin senatoda büyük değişikliklere yol açması bekleniyor.

Hollanda’da 2 Mart 2011 tarihinde yapılacak olan eyalet seçimleri, şuanda mevcut olan hükümetin kaderini doğrudan etkileyecek. Çünkü 9 Haziran 2010 tarihinde yapılan erken seçimlerin bir nevi provası olacak.

Diğer yandan 2 Mart 2011 tarihinde yapılacak olan eyalet seçimleri aynı zamanda 75 kişilik Hollanda Senatosu’nun belirlemesi açısından son derece önem arz ediyor. Hollanda’nın 12 eyaletinde yaşayan Hollandalı Türklerden çok sayıda Türk asıllı adaylar da yer alıyor.

2 Mart 2011’de yapılacak olan seçimlerden sonra eyalet meclislerine girecek olan üyelerin daha sonra senato üyelerini seçecek olması, bu seçimin önemini daha da arttırıyor. Şu anda iktidarda olan azınlık sağ hükümetinin, senatoda çoğunluğu ele geçirmesi halinde, yabancılar aleyhindeki tüm yasaların rahatlıkla yasallaştırılacak olması, muhalefetteki sol partileri harekete geçirdi.

İşçi Partisinin önemli isimleri arasında yer alan eski Adalet Bakanlığı Devlet Sekreteri Nebahat Albayrak, 2 Mart tarihinde yapılacak olan Eyalet Seçimleri için önemli uyarılarda bulundu.

Albayrak, “Bu seçimler, bizim için ikinci bir fırsattır. Son genel seçimlerinde çok az sayıda insanımız sandık başına gitti. Aslında bu çok üzücü bir olay. Ama şimdi bakın herkes bu hükümetten şikayetçi. Ekonomik anlamda çok sıkıntılar çekilmeye başlandı. İnanın böyle giderse daha da kötü olacak. Maaşlar azalıyor, sağlık primleri artıyor, karşılığında alınan hizmet yeterli değil. Artık Hollanda’da cebinizden daha çok ödeme dönemi başladı. Eğitimde ciddi anlamda kısıtlamalar yapılacak. Özellikle sorunlu çocuklar için artık ekstra programlar olmayacak. Eğer tüm bunları istemiyorsak, Türk seçmeni 2 Mart tarihinde sandık başına gitmeli ve oyunu sol partilerden yana kullanmalıdır” dedi.

Hollanda’da 12 eyalet var ve bu eyalet meclisleri içinde en çok üye, nüfusu en yoğun olan Zuid Holland (Güney Hollanda) Eyalet Meclisi’nde bulunuyor.

Zuid Holland Eyalet Meclisi’nde 83 üye yer almakta. Eyalet Meclisleri yönetim sistemi içinde merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasında bir konumda bulunuyor. Bunun yanında ikinci büyük eyalet Noord Holland (Kuzey Hollanda) Eyaleti gelmekte. Eyaletler halk arasında yapılan işler açısından pek bilinmez ancak işlev açısından önemli bir yere sahip.

Eyalet Meclisleri daha çok, havaalanları, limanlar, yollar, toplu konut projeleri, çöp, çevre, imarı dağılım, tarım, hayvancılık ve jeugdzorg dediğimiz sorunlu çocukları topluma kazandırma konularında hizmet verir.
Oy kullanmak sadece bir hak değil aynı zamanda tarihi bir sorumluluk olmalıdır.

1523120cookie-checkHollanda’da eyalet seçimleri yaklaşıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.