“Hrant Dink cinayeti aydınlatılsın” araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

HEDEP’in Hrant Dink cinayetinin aydınlatılmasına dair verdiği araştırma önergesi teklifi, AKP-MHP oyları ile reddedildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisinin (HEDEP) Hrant Dink’in katledilişinin aydınlatılmasına dair verdiği araştırma önergesi teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. Teklif reddedildi.

“KATLİAM DÜZENİ AKLANMAK İSTENMİŞTİR”
Önerge bağlamında söz alan HEDEP Milletvekili Zülküf Uçar, Dink’in katili olan Ogün Samast’ın tahliye edilmesi ile topluma bir mesaj verildiğini söyledi.

Uçar, “Devlet kodları bir kez daha eksiksiz çalışmış ve bir evladına daha kanatlarını germiştir. Devletin bu şefkatli tavrını bizler, Deniz Poyraz’ın katili Onur Gençer’in ‘ismin ne kardeşim’ sahiplenmesinden tanıyoruz. Cezasız bırakılan sayısız faili meçhulden biliyoruz. Tahir Elçi’den Mehmet Sincar’dan, Zirve Yayın Evi’nden biliyoruz. Vedat Aydın, Ape Musa ve Hacı Lokman Birlik’ten biliyoruz. Samast tekil bir örnek değil. Tüm toplumu ahtapot gibi sarmış adaletsizlik ve cezasızlığın kullanışlı bir örneğidir. Aklanan sadece Ogün Samast değildir. Onu koruyan katliam düzeni aklanmak istenmiştir. Ogün Samast gözaltına alındığında aklanmıştı zaten. Bütün yargılama ve infaz süreci de bu şekilde yürüdü” dedi.

AKP milletvekillerine seslenen Uçar, “Sizler ortada hukuk bırakmadınız” dedi.

Ardından söz alan Saadet Partisi Milletvekili Sema Silkin Ün, Dink’in sokak ortasında arkasından vurulduğunu anımsattı. Ogün Samast’ı, “Eli kanlı” olarak niteleyen Ün, serbest bırakılmasına tepki gösterdi. Samast’ın çocuk olduğu için buna göre ceza verildiğini belirten Ün, “Suça sürüklenen bir çocuk olarak ifade edildi. Peki suça sürüklenin olduğu bir yerde suça sürükleyen de yok muydu” diye sordu.

“YENİ REJİMİN İNŞASI”
Söz alan CHP Milletvekili Hasan Baltacı, “Cinayeti hepimiz gördük. Sadece katilli değil arkasındakileri de gördük. Hrant Dink cinayeti siyasi bir cinayettir. İçinde cemaat da iktidar da vardır. Dink cinayeti yeni bir rejimin inşası için işlenmişti. Bugün de katilinin bırakılması rejimin yeniden inşa sürecinin adımlarıdır” diye kaydetti.

Söz alan AKP’li Mehmet Attila Kaya, Dink cinayeti ile AKP’nin hedef alındığını savundu.

YARGILAMA SÜRECİ ANIMSATILDI
Kaya’nın sözlerine işaret eden HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, tepki gösterdi. Beştaş, “Kaya, ‘bu cinayet Ermenilere, Hrant’ta değil; bir nefret suçu da değil, arkasında kimse de yok, tam tersine bu cinayet bizim iktidarımıza yönelik yapıldı’ dedi. Ogün Samast gözaltına alındığında, poz verdiğinde Adalet ve Kalkınma Partisi iktidardaydı. Polis Metin Balta, komiser İbrahim Fırat soruşturmanın gizliliğini bozmaktan yargılandılar ve beraat ettiler. Yargılamayı yaptıran da beraat edenler de beli. Terfi ettirildi ya! Ancak 15 Temmuz’da bunlar da birçok kişi gibi Cemaatçi, Fetullahçı ilan edildi. Dink cinayeti arkasındaki güçleri niye ortaya çıkarmıyorsunuz. Hukuk falan yok burada. Mazlum İçli’ye uygulanmayan hukuk neden bir katile uygulanıyor? Selahattin Demirtaş’a, Leyla Güven’e uygulanmayan bir hukuk neden katile uygulanıyor. İşte budur iktidarın sorumluluğu. İşlerine gelince bir yargıya müdahale edemeyiz diyorlar. Ama işlerine gelmeyince, ‘Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz’ diyor. Bunu bütün Türkiye görüyor” diye konuştu.

Beştaş’ın konuşması ardından önerge oylamaya sunuldu. Önerge, AKP-MHP’nin oyları ile reddedildi. (MA)

2732750cookie-check“Hrant Dink cinayeti aydınlatılsın” araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.