Hırvatistan’a yeşil ışık, kötü örnek oldu

AB, Hırvatistan’a müzakerelere başlama şartı olarak 150 Sırp kökenli Hırvat’ı katletmekten sanık General Ante Gotovina’ye karşı işbirliğini istemişti. BM Savaş Suçları Başsavcısı Carla Del Ponte, Hırvatistan’ın ulusal kahraman olarak gördüğü generale karşı hükümetin işbirliğinden kaçındığı raporunu vermesiyle AB’nin Hırvatistan’a koştuğu şart gereği görüşmelerin başlaması zora girmişti. Avusturya, Hıratistan’ın AB’ye girmesini Türkiye’ye karşı koz olarak kullanınca (bazı iddialara göre İngilizlerin devreye girmesiyle) Başsavcı Del Ponte de raporunu olumluya çevirmişti.

Romana Libera, “Hırvatistan örneğiyle Avrupa Birliği, Sırbistan’a, Bosna’ya ve savaş suçlularını saklayan diğer Balkan ülkelerine çok tehlikeli bir mesaj gönderdi. Yani Hırvatistan gibi sizi de artık geçmişte işlediğiniz suçlardan dolayı sorumlu tutmayabiliriz mesajı bu. Sonuçta bu kararla Balkanlar’daki uzlaşma süreci ciddi bir tehdit altına girdi” yorumunu yaptı.

“Eğer Türkiye üye olacaksa bu onlarca yıl alacak. Bunu herkes biliyordu” diye yazan gazete “Ama Avrupa Birliği üyesi Avusturya’nın imparatorluk dönemindeki eski tebaasını arka kapıdan birliğe sokabilmek için tüm Avrupa Birliği ilkelerini ayaklar altına alabileceğini bilmiyorlardı” diye devam etti.

AB AĞIR BEDEL ÖDEDİ

Fransa’da yayımlanan Le Monde gazetesi, Avrupa Birliği’nin Hırvatistan’la müzakerelere başlama kararıyla çok ağır bir bedel ödediğini savundu.

Gazete, başyazısında geleneksel olarak güneydeki Katolik komşusu Hırvatistan’ı kanatları altına alan Avusturya’nın Türkiye’ye yeşil ışık yakılması için Zagreb’le de müzakerelere başlanmasını şart koştuğunu anımsattı ve şu yorumu yaptı:

“Avrupalı liderler bu şantaja boyun eğerek, şimdiye kadar aday ülkeleri belirli kriterlere uymaya zorlamak için kullandıkları kozlarını kaybettiler. Hırvatistan için bu konuda geri adım atıldıysa yarın, Radovan Karaciç ve Mladiç gibi zanlıları mahkemeye teslim etmekte gönülsüz davranan Sırplara da benzer şekilde tolerans gösterilebilir.”

AÇIK GAZETE: Hukukunun siyasetin bir oyuncağı olduğunu böylece bir kez daha öğrendik… 

İLGİLİ HABERLER:

‘İngilizler Başsavcıyı ayarladı…

Hırvatistan’ın da yolu açıldı

Avusturya’nın Hırvatistan şansı…

1115510cookie-checkHırvatistan’a yeşil ışık, kötü örnek oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.