Huseybe direnişçilerin eline geçti

Yöre sakinleri, maskeli silahlı direnişçilerin yollara barikatlar kurduğunu, sokaklardaki insanları sorguladığını söylediler.

Sakinler, Amerikan ordusunun dün Fırat üzerindeki bir köprüyü bombalamasının, direnişçilerin ilerlemesinden kaçışı sekteye uğrattığını ifade ettiler.

Iraklı yetkililer, Ebu Musab Zerkavi liderliğindeki Irak El Kaidesi’nin, bölge halkının, direnişçilere karşı olan ve direnişçileri destekleyen aşiretler arasındaki çatışmalardan kaçmasından sonra Kaim’in bir kısmını ele geçirdiğini bildiriyorlar.

ABD NECEF’TEN ÇEKİLDİ
 
Öte yandan ABD ordusu Şiilerin kutsal kabul ettiği Necef kentinin idaresini Iraklılara devretti. Necef’in güvenliği artık Iraklı askerlerden sorulacak.

Devir teslim töreninde konuşan üs komutanı Amerikalı Yarbay James Oliver, Irak ordusunun Necef kentinin tüm güvenlik ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğunu söyledi.

Yarbay Oliver, Irak ordusu bütün bölgede başarıyla faaliyet göstermektedir. Tamamen bağımsız ve her tür güvenlik ihtiyacına cevap verebilecek kabiliyettedirler. Biz burada sadece danışman görevi görüyoruz” şeklinde konuştu.

Necef Şiilerin en kutsal kabul ettiği kent ve Şii din adamı Ayetullah Ali el Sistani de Necef’i merkezi olarak kullanıyor. Kentte nüfusun büyük bölümünü Şiiler oluşturuyor ve buradaki hükümet binaları da Şii Müslümanların kontrolünde. ABD ordusunun Necef’ten geri çekilmesi, ABD’nin ülkede asker sayısını azaltması öncesinde Irak güçlerine sorumluluk devretmesi yönündeki koalisyon stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.

FOTOĞRAF: Sebati Karakurt / Bağdat

1113990cookie-checkHuseybe direnişçilerin eline geçti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.