İşçi ve işsizlerin oyu solaydı

SPD daha önce kaybettiği işçi kentlerindeki oylarını yeniden almayı başarırken, bu semtlerde Sol Parti de küçümsenmeyecek oranda oy elde etti. Toplam 12 eyalette SPD, 4 eyalette ise CDU/CSU birinci geldi. CDU en düşük oyu Türkiye kökeni göçmenlerin yaşadığı Berlin-Kreuzberg’den aldı.

Erken genel seçimlerde işçilerin ve işsizlerin yoğun yaşadığı sanayi bölgelerindeki oyların önemli bir kısmı sol partilere gitti. Daha sonra işçilerin ve işsizlerin artık ”sağ” hata ırkçı partilere oy verdikleri propagandaların gerçeği ifade etmediği somut veriler ortaya çıkarıyor.
Yüksek Seçim Dairesi tarafından ilan edilen sonuçlara göre, toplam 16 eyaletin 12’sinde SPD birinci parti gelirken, sadece 4 eyalette CDU/CSU birinci olabildi.

SPD’nin birinci geldiği eyaletler şunlar: Kuzey Ren Vestfalya, Hessen, Saarland, Thüringen, Saksonya-Anhalt, Aşağı Saksonya, Bremen, Berlin, Brandenburg, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern ve Hamburg. CDU/CSU’nun birinci olduğu eyaletler ise, Bavyera, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya.
Eyaletlerin tercihinde dikkat çeken, CDU’nun işbaşında olduğu eyaletlerin çoğunda SPD birinci oldu.

TERCİH SOL

Seçim analizlerinde ortaya çıkan en önemli olgulardan birisi işçi ve işsizlerin tercihinin sol partiler olması. Buna göre işçilerin yüzde 37’si SPD’yi, yüzde 12’si Sol Parti’yi, yüzde 5’i ise Yeşiller’e oy verdi. Buna karşın işçilerin yüzde 31’i CDU/CSU, yüzde 8’i ise FDP’ye oy verdi. ‹şsizler arasında da yine en çok sol partilere oy verildi. ‹şsizleri yoksullaştıran SPD her şeye rağmen işsizlerden yüzde 31 oy alırken, en büyük çıkışı ise yüzde 23 ile Sol Parti yaptı. Yeşiller de işsizlerden yüzde 7 oy alabildi. CDU yüzde 24, FDP ise yüzde 8 işsiz oyu aldı. Analizlerde yaşlıların sağ partilere, gençlerin ise sol partilere oy verdiği görüldü.

KİLİT EYALET NRW

Eyaletlere göre bir analiz yapıldığında, en ilginç sonuçlardan biri Kuzey Ren Vestfalya’da ortaya çıkıyor. 22 Mayıs’ta yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde SPD’nin 39 yılık kalesini CDU’ya yaptırması üzerine, erken genel seçim kararını alınmasında önemli rol oylayan NRW’de, SPD kaybettiği oyların önemli bir kısmını geri aldı. Üç ay içinde CDU’dan umduğunu bulmayan, hata şaşkınlık yaşayan seçmenlerin önemli bir kısmı SPD’ye oy verdi. Almanya’nın en çok seçmenin bulunduğu bu eyalette SPD yüzde 40, CDU ise yüzde 35 oy aldı. Eyalet seçimlerinde ise rakamlar tersi yönde idi. Bu eyalette Sol Parti de yüzde 5,2 oy almayı başardı.

Eyaletler arası analizde bir diğer ilginç sonuç ise Saarland’da ortaya çıktı. ‹ki dönemdir CDU’nun tek başına hükümet olduğu bu eyalette SPD yüzde 33, CDU yüzde 30, Sol Parti ise yüzde 18.5 aldı. Böylece eyalet çapında sol oylar, Yeşiller ile birlikte yüzde 55’e yaklaşıyor. Sol Parti de böylece Batı Almanya’da en yüksek oy oranını Saarland’da elde etmiş oldu. Bu eyaletten direkt aday olan Oskar Lafontaine ise yüzde 26 oy almıştı.

FAŞİST PARTİLERE NE OLDU?

Başka ilginç bir sonuç da daha önce Neonazilerin eyalet parlamentolarında aldıkları yüksek oylarla gündeme gelen Saksonya-Anhalt ve Brandenburg kentlerinde yaşandı. Her iki eyalette geçen yıl yapılan parlamento seçimlerinde faşist partiler NPD ve DVU yüzde 5 barajını aşarak parlamentoda grup kurmuşlardı.

Bu eyaletlerde işçi ve işsizlerin oylarının faşist partilere gittiği yönünde yapılan propagandalardan şimdi eser yok. Her iki faşist parti güç birliği yaptığı halde Brandenburg’da yüzde 3.2, Saksonya Anhalt’ta ise yüzde 4.9 oy aldı. Sol Parti ise hem Brandenburg’da hem de Saksonya-Anhalt’ta yüzde 26.6 oy aldı. Her iki eyalette SPD birinci parti oldu.

Eyaletler çapında dikkat çeken bir diğer önemli gelişme ise CSU’nun kalesi Bavyera’da oldu. CSU bu eyalette yüzde 8.7 oy kaybına uğradı.

1114780cookie-checkİşçi ve işsizlerin oyu solaydı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.