İlham kaynakları… Buse ve Tahsin 

Tahsin Özler ve Buse Savaşkan. Birisi 17 yaşında Kıbrıslıtürk bir futbolcu, diğeri 24 yaşında Kıbrıslıtürk bir atlet.

Tahsin Özler Lefkoşa Omonia Futbol Takımının İbrahim Aziz’den sonra ilk Kıbrıslıtürk futbolcusu oldu. Tam 67 yıl sonra. Takımın akademisinden yetişen Özler, 18 Ocak tarihinde ilk takımda yer alarak Omonia’nın 3 – 0’lık galibiyet başarısına katkıda bulundu.

Geçenlerde Facebook’ta daha önce defalarca paylaşılan Kıbrıs futbol karmasının fotoğrafını yeniden gördüm. 1954 yılında İsrail’e karşı oynanan maç öncesi çekilen bir fotoğraf. O maça çıkan takımda 5 Kıbrıslırum, 5 Kıbrıslıtürk ve 1 Ermeni futbolcu vardı. Çetinkaya’nın Kıbrıs Futbol Federasyonu Liginde fırtına gibi estiği dönemdi o dönem. 1955 yılında Kıbrıstürk takımlar Rum sahalarından kovulunca Kıbrıslıtürkler kendi Futbol Federasyonunu kurdu. O yüzden yıllar sonra Omonia’nın bir Kıbrıslıtürk futbolcuyu kadrolarına alması alkışlanmalı. Ayrıca tüm baskılara kulak tıkayarak evlatlarını destekleyen aileyi de tebrik etmeli. Umarım takımı Tahsin’i güneydeki ırkçı taraftarlardan korur.

Buse Savaşkan KKTC’nin çok başarılı, elit atletlerinden. Uluslararası müsabakalarda Türkiye’yi temsil ediyor. Branşı yüksek atlama. Genç atlet son iki hafta içerisinde önemli başarılara imza attı. Önce Fransa’nın Hirson şehrinde yapılan salon yarışında 1.85 atlayarak birincilik kürsüsüne çıktı, geçtiğimiz hafta ise Almanya’nın Wuppertal şehrinde düzenlenen turnuvada 1.91 atlayarak üçüncü olmayı başardı. Bu derece ile hem kendi kariyerinin en yüksek derecesini elde etti, hem de Türkiye kadınlar yüksek atlama rekorunun yeni sahibi oldu.

Bu iki genç sporcunun başarıları büyük kesimler tarafından gururla karşılanırken bazı kesimlerin eleştirisine neden oldu. Aslında eleştiriler gençlerin başarılarına yönelik değil. Eleştiriler Tahsin’in hangi takımda oynadığına, Buse’nin ise hangi ülkenin bayrağı altında yarıştığına yönelik. 

Tahsin’e yönelik eleştirilerin “sağ” kesimlerden, Buse’ye yapılan eleştirilerin ise “sol” kesimlerden geldiğini söylemek mümkün. Gerçi bu söylem olayı çok basite indirger ama genel anlamda durum bu. 

Tahsin’e sağ kesimden gelen saldırıları önceden tahmin etmek mümkündü. Buse’nin Türkiye bayrağı altında yarışmasının getirdiği eleştiriler daha kompleks. Sosyal medyada yapılan bazı eleştirel yorumlar şöyle:

“Toplumsal değil, bireysel çözüm”; “var olmadığımızın kanıtı”; “alt yönetim uygulaması”; kimliğini kaybetme”; “sömürge olduğumuzun göstergesi”.

Kıbrıs’ın yıllardan beri süregelen çözümsüzlüğü yüzünden sol kesimler arasındaki haklı çaresizliği anlamak kolay. Bazılarına benim de katıldığım eleştiriler bunlar. Ancak bu eleştirilerin hedefi Buse gibi gençler olmamalı. Çözümsüzlüğün bilançosunu genç nesillere yüklememeliyiz. Yıllardan beri çözümsüzlük yüzünden genç nesillerin dünya ile kucaklaşmaları, potansiyellerine ulaşmaları önlendi. Daha kaç neslin bu çözümsüzlükten nasibini almalarını bekleyeceğiz? 

Bu eleştirilerin hedefi potansiyellerine ulaşmaya çalışan gençler değil, çözümsüzlükten nemalanan siyasiler olmalı. Hem Kıbrıslıtürk, hem Kıbrıslırum siyasiler. Ve tabii KKTC’yi bir vilayeti olarak kullanan Türkiye Cumhuriyeti, İngiliz sömürgeci, Yunanistan, AB, BM, v.s. 

1990 “Ghali Fikirler Dizisi” döneminden beri çözüme katkı amacıyla “Güven Artırıcı Önlemler” çerçevesinde iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konuşuluyor. Sonuç yok. 

Kıbrıs Rum Yönetimi ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan oldukça fazla sayıda Kıbrıslırumlar yıllardan beri her fırsatta, sportif alanlarda dahi Kıbrıslıtürklerin uluslararası arenada boy göstermelerini önlemeye çalışıyor. Bir örnek: CONİFA Futbol Turnuvası her iki yılda bir TANINMAYAN ülkeler arasında yapılan bir futbol turnuvasıdır. KKTC bu turnuvaya “Kuzey Kıbrıs” adı altında katılır. Birkaç yıldan beri de başarılı olmaktadır. Londra’da 2018 yılında düzenlenen turnuvada Londra’da yaşayan Kıbrıslırumlar “Kuzey Kıbrıs” futbol takımının turnuvada yer almasını önlemek için her çareye başvurmuşlardı. Esefle izledik. Başaramadılar.    

Buse ve Tahsin kendileri için en doğru olanı yaptılar. Buse ve Tahsin’in detayları, elde ettikleri başarılar dahil dünya istatistiklerinden takip edilebilir. Athletes search | World Athletics. Tahsin Ozler – Stats and titles won – 23/24 (footballdatabase.eu)

KKTC’yaşayan her alanda yetenekli gençlere tavsiyemdir… Buse ve Tahsin’den ilham alın ve potansiyelinize ulaşmak amacıyla sizin için ne gerekirse yapın.  

Buse Savaşkan

2754530cookie-checkİlham kaynakları… Buse ve Tahsin 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.