Şili’de mahsur kalan madencilere NASA’dan yardım

NASA’nın uzay istasyonunda kapalı ortamda kalan astronotlara uyguladığı yöntemleri yerin altındaki emekçiler için önermesi üzerine Şili Hükümeti Amerikan Uzay Örgütü’nden yardım ve danışmanlık istedi.

Kişi başına 1.5 metrelik bir boşluk içinde kalan 33 madencinin kurtarılacağı sürenin daha iki ay alacağını hesaplayan uzmanlar, bu mekânda yaşamlarını devam ettirmeleri için uzay deneyimlerine gereksinim duydu.

Bunun üzerine NASA’dan danışman ve teknik ekip istendi. Yerin altında sıkışıp kalan madencilere kısıtlı olarak ulaşmak olanağı bulunduğundan onların beslenmesi, ruhsal ve psikolojik desteği, temiz hava almaları, hatta televizyon yayını izlemeleri için yer altına sarkıtılan geçici asansörle NASA’nın gönderdiği ilaç, gıda maddeleri ve özel techizat aşağıya iletildi. Bu arada Almanya’dan sipariş edilen ve hibe olarak gönderilmekte olan bir tür yer matkabının bir iki güne kadar Şili’de olacağı, bu makinanın çalışmasından sonra ancak Aralık ayı başlarına doğru madencilere ulaşılacağı duyuruldu.

Kapalı yerde kalma sorunu olan klastrofobiye karşı uzayda bulunan astronotlar üzerinde deneyim sahibi NASA’nın verdiği danışmanlık hizmetlerinin işe yaradığı, madencilerin henüz bir psikolojik sıkıntı ve panik atak içinde olmadığı açıklandı.

Her türlü desteğe karşın, iki ay sonra yeryüzüne çıkacak olan madencilerin o vakite kadar en az 15 kilo kadar kaybedecekleri, “dünyaya yeniden gelir gelmez” çok özel bakım altında tutulmaları gerektiği de NASA tarafından vurgulandı.

1508940cookie-checkŞili’de mahsur kalan madencilere NASA’dan yardım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.