“İmar Barışı”nın mimarı, yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu

“İmar barışı” ve “imar affı” olarak da bilinen yasal düzenlemenin mimarlarından Mehmet Özhaseki, Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu.

6 Şubat Depremi’nden sonra yeniden gündeme gelen ve önemli can kayıplarına neden olduğu için uzmanlar tarafından ciddi şekilde eleştirilen “imar barışı” ve “imar affı” olarak da bilinen yasal düzenlemenin mimarlarından biri de Özhaseki’ydi.

Mehmet Özhaseki, birkaç yılın ardından yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. Özellikle 6 Şubat Depremi’nden sonra yeniden gündeme gelen ve önemli can kayıplarına neden olduğu için uzmanlar tarafından ciddi şekilde eleştirilen “imar barışı” ve “imar affı” olarak da bilinen yasal düzenlemenin mimarlarından biri de Özhaseki’ydi.

2018 yılında TBMM’ye sevk edilen yasa tasarısıyla ilgili açıklamalar yapan Özhaseki, kayıt belgesi bedelini ödedikten sonra vatandaşın elektrik, su, doğalgaz gibi kamu hizmetlerinin hepsinden rahatça yararlanacağını açıklamış ve şöyle konuşmuştu: “Yapı kayıt belgesiyle vatandaş devletiyle artık helalleşiyor, rızalaşıyor, barışıyor. Soruşturmalar, mahkemelik durumlar, ihtilaflar tamamıyla bitiyor. Kendi evinde oturduğu yerde parasını ödeyerek kullanmış olduğu kamu hizmetleri dediğimiz su, elektrik, doğalgaz gibi hizmetleri de bundan sonra resmi olarak alabiliyor. Ekonomik faydası da hazine arazisi vatandaşa en uygun bedelle hazine sattığı için bir taraftan hazine kazanmış oluyor. Bir taraftan da vatandaş kendi evini, iş yerini yasallaştırıyor. Bunu gerekirse bankalar nezdinde bir değer haline geldiği için ekonomik olarak da kullanabiliyor. Burada ikinci bir fayda, bundan sonra belediyelerimiz arsa üzerinden değil, konut üzerinden veya iş yeri üzerinden vergi alabilecekler. Vergi kaybı da önlenmiş olacak. Üçüncü bir fayda da toplamda bir gelir elde edeceğiz. Bu gelir hakkında öngörülerimiz var ama. Bu önümüzdeki günlerde vatandaşın müracaatıyla ortaya çıkacak. Ancak her halde bu 40-50 milyarlardan aşağı olmayacak gibi gözüküyor.”

Özhaseki, 21 Haziran 2018 tarihinde sosyal medya hesabından şu mesajı paylaşmıştı: “İmar Barışı’na iki haftada 1 milyondan fazla vatandaşımız başvuru yaptı. Yapılarını kayıt altına alarak devletiyle helalleşen vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz, yuvalarında huzurla otursunlar.”

ÖZHASEKİ KİMDİR?
1957 yılında Kayseri’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri’de tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü kazandı. Ankara’daki eğitimini “siyasi şartlar gerekçesiyle” yarıda bıraktıktan sonra aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Buradan mezun olduktan sonra, avukatlık stajını Kayseri Adliyesi’nde yaptı. Ancak avukatlık mesleğini hiç icra etmedi.

Tekstil üzerine faaliyet yürüten aile şirketinin başına geçti. 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi’nden Melikgazi Belediye Başkanı seçildi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe‘nin Ankara 1 No’lu DGM‘den bir yıllık hapis ve beş yıl siyasetten uzak kalma cezası alması üzerine 23 Haziran 1998 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan seçimle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na getirildi.

18 Nisan 1999 yerel seçimlerinde yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde %70.2 gibi oyla 3. kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

29 Mart 2009 ve 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde aday olup 4. ve 5. kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Özhaseki, Kayseri’de 5. kez üst üste Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ilk isim oldu.

1983’ten bu yana bünyesinde yer aldığı Refah Partisi’nin kapatılmasıyla 1998-2001 arasında Fazilet Partisi’nde yer alan Özhaseki, 2001’den bu yana AKP bünyesinde yer alıyor.

Tarihi Kentler Birliği’nin 2004-2011 yılları arasında 7 yıl başkanlığını yapan Özhaseki, 10 Şubat 2015’te AKP’den milletvekilliği adaylığı için istifa etti.

12 Eylül 2015 tarihinde yapılan AKP Olağan Büyük Kongresi’nin ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak yer aldı. 1 Kasım 2015 tarihinde yinelenen genel seçimlerde tekrar Kayseri Milletvekili olarak seçildi ve 26. Dönem Kayseri Milletvekili oldu.

24 Mayıs 2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinde bulundu.

24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde Kayseri Milletvekili olarak seçildi ve 27. Dönem Kayseri Milletvekili oldu.

18 Ağustos 2018 tarihinde yapılan AKP Olağan Büyük Kongresi’nin ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak yer aldı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Ancak seçimi kazanamadı.

Evli ve 4 çocuk babası olan Mehmet Özhaseki, İngilizce ve Arapça biliyor.

Kayserispor ve Kayseri Erciyesspor Onursal Başkanı olan Mehmet Özhaseki, aynı zamanda Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyesi.

2694070cookie-check“İmar Barışı”nın mimarı, yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.