'IMF'den gelişmişlere enflasyon uyarısı'

IMF Başkanı, gelişmiş ülkelerde enflasyon tehlikesinin çok ciddiye alındığını ancak bazı yükselen ekonomilerde tedbir olarak daha sıkı para politikalarının uygulanması gerektiğini savundu.

Enflasyonun dünya ekonomisi, özellikle de yoksul ülkeler için büyük tehdit oluşturduğunu belirten Dominique Strauss-Kahn, önde gelen sanayileşmiş sekiz ülkenin liderlerini bir araya getiren G-8 zirvesinde bu konuda dünyaya doğru mesajlar verildiğini öne sürdü.

The Financial Times başyazısında da G-8'in etkinliğini artırabilmesi için yeni üyelere kapılarını açması gerektiğini belirtti.

The Daily Telegraph ise tam tersini savunarak şu yorumu yaptı:

"1975'te Fransız ve Alman liderlerin şömine başı sohbetleri olarak temelini attığı forum, bugün büyüklüğüyle ters orantılı etkiye sahip dev bir yapıya dönüştü. Artan gıda ve petrol fiyatları nedeniyle ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda temsilcilerin makro-ekonomi yönetimine odaklanmaları ve dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın görüşlerini almaları beklenirdi.

Bunun yerine G-8 liderleri iklim değişikliğinden, Zimbabve seçimlerine, İran'dan, Kuzey Kore'ye kadar uzanan geniş bir alanla ilgilenmeyi tercih ettiler. Küresel ısınma, ekonomik korumacılık, Afrika'ya yardım ve petrol üretiminin artırılması konusunda muğlak mesajlar verdiler.

İran füze denemesi yaparak G-8'lerin uyarılarına kulak asmadığını gösterdi, onlarla alay etti. Bazıları G-8'in Çin, Hindistan ve başka ülkeleri de bünyesine katması gerektiğini söylüyor. Bu G-8'lerin etkinliğini daha da azaltır. Aksine G-8 feshedilmeli."

1174650cookie-check'IMF'den gelişmişlere enflasyon uyarısı'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.