Çin-Japon gerilimi korkutuyor

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu bölgeye giren uçakların belirlenen kurallara uymaması halinde “acil savunma önlemleriyle” karşı karşıya kalacağını duyurmuştu.

Bakanlık, ‘bölgeye girecek uçakların uçuş planlarını bildirmesi, çift yönlü telsiz bağlantısına geçmesi ve uçağın kimliğinin belirlenmesine yönelik sorulara doğru ve zamanında yanıt vermesi gerektiği, aksi halde Çin silahlı kuvvetlerinin acil savunma önlemlerine başvuracağı’ belirtilmişti.

Japonya kararı tanımadığını açıklarken, ABD Pekin yönetiminin açıkladığı yeni hava savunma kurallarına meydan okuyarak, iki B52 bombardıman uçağını bölgede uçurdu.

‘Çin’in güç gösterisine izin verilemez’Çin ise bu uçuşları ‘izlediğini’ duyurdu. Konuyu başyazılarından birinde ele alan Independent Washigton’ın hamlesine destek veriyor. Ancak Japon Başbakanı Şinzo Abe’nin milliyetçi eğilimlerine de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

“Washington’ın yaptığı doğruydu. Çin’in böyle bir güç gösterisi yapmasına izin verilemez. Pekin’in bir egemenlik iddiası varsa, bunun tek taraflı bir şekilde mecazi bir süngü göstererek değil, yasal olarak kanıtlamalı. Ancak Japonya’da göğsünü yumruklamaya fazla hazır görünüyor ve Abe zaman zaman rahatsız edici ölçüde milliyetçi eğilimler sergiliyor. ABD bölgesel dengeyi korurken, bu tür tavırları teşvik etmemeli. Çin’in ekonomik yükselişi kaçınılmaz olarak, dengeleri de bozdu. Pekin ve Tokyo’nun ülke dışında güç gösterisi yapmaları için içeride büyüyen bir baskı altında kaldığı bir ortamda ABD’yi Asya’da tehlikeli bir diplomatik görev bekliyor. Senkaku veya Diaoyu uzak adalar belki ama 21. yüzyıldaki en büyük jeopolitik problemlerden birinin çıkış noktası da olabilir.”

1402520cookie-checkÇin-Japon gerilimi korkutuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.