‘Çin, İran’a ambargoyu veto eder’

İran’ın yılan hikayesine dönen nükleer faaliyetleri konusunda AB yetkilileriyle yaptığı pazarlığın çıkmaza girmesi durumunda ABD’nin de baskısıyla BM Güvenlik Konseyi’nin ekonomik yaptırım uygulamasının gündeme gelebileceği belirtiliyor.

“İRAN’I İKNA ETMEK ZOR”
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Viyana’daki toplantısına katılan delegeler, İran’ın İsfahan’da 2004’te durdurduğu nükleer faaliyetlerine yeniden başlama kararına tepki gösterdiler. İngiltere’nin kurum nezdindeki temsilcisi Peter Jenkins, İran’ın ikna edilmesinin imkansız gibi göründüğünü söyledi.

Jenkins, bu durumda İran için başka seçenekleri değerlendirmek zorunda kalabileceklerini bunlar arasında konunun BM Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesinin de bulunduğunu söyledi.

Bu arada, Rusya da İran’a, uranyum dönüştürmeye yönelik çalışmalarını derhal durdurma çağrısı yapmıştı.

“İRAN AMBARGOSU’NU ÇİN VETO EDER”

İngiltere basını dünya gündeminde ilk sıralara tırmanan İran pazarlığını ilk sayfalarına taşıyarak anlaşma masasında bir sonuç çıkmaması durumunda olası senaryoları ele aldı. Basına göre olası gelişmeler şöyle:

The Daily Telegraph: Nükleer faaliyetlerine yeniden başlama kararı alan İran’ın durdurulması gerekli. Konunun BM Güvenlik Konseyi’ne havale edilerek ekonomik yaptırımların gündeme getirilmesi, milyonlarca gencine iş bulmayan İran’ı kararından döndürebilir. 

The Times (Dış haberler editörü Bronwen Maddox): Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı bulunan beş daimi üyesinden Çin Tahran’a ekonomik yaptırım uygulanmasını engelleyebilir. Krizin Güvenlik Konseyi’ne havale edilmesi, Tahran’la AB arasında iki yıldan uzun bir süredir devam eden görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığı anlamına gelmez. Zira AB hem zaman kazandı hem de uluslararası destek topladı. Ama bu uluslararası desteğin en zayıf halkasını, petrol kaynaklarını kaybetmek istemeyen Çin oluşturuyor. Çin’in giderek artan enerji ihtiyacı İran karşısında Batı’nın elini zayıflatıyor.

The Financial Times: Avustralya elektrik enerjisi için kullanılması koşuluyla Pekin’e uranyum satmayı planladı. Uranyum satışı, ABD ile Çin arasında 1985 yılında imzalanan ve bu maddenin nükleer silah üretiminde kullanılmayacağı taahhüdünü içeren sözleşmeye uygun olarak yapılacak. Çin’in 9 nükleer reaktörü bulunuyor ve 2020 yılına kadar nükleer enerji kapasitesini dört katına çıkarmayı hedefliyor.

1112160cookie-check‘Çin, İran’a ambargoyu veto eder’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.